BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Olası depreme az kaldı

Büyük depreme adım adım yaklaşıyoruz. Risk ne zaman artacak?

Abone ol

Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara yaptığı hesaplara göre İstanbul'da deprem riskinin 2010'dan sonra gittikçe artacağını söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kızılay'ın `Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi' hakkında açıklaması yaptı.

Işıkara, "Toplum liderleri muhtarımız, imamımız ve öğretmenimiz. Eğitimin amacı, toplum liderlerini teşkilatlandırarak afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılabileceğini, toplum liderleri öncülüğü ile oluşturmak. Biz din adamlarımıza, öğretmenlerimize ve muhtarlarımıza afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılabileceğinin eğitimini vereceğiz. Toplum liderleri de bu almış oldukları eğitim ile mahallelerini organize edecekler" dedi.

Projenin pilot bölge seçilen İstanbul'da başladığını açıklayan Işıkara, "İstanbul'u seçmemizin nedeni potansiyel bir deprem bölgesi olması. Bu deprem olacak. Her gün bir adım daha yaklaşıyoruz. Benim yaptığım hesaplara göre de 2010'dan sonra risk gittikçe artacak. İstanbul'da yapı stoğu var. Bunu değiştirmek çok kolay bir il değildir. Ama can kaybını bu eğitimle en aza çekmek mümkün. Bizim öğretilerimizde şu var; binanız ağır hasar alabilir, ama evinizin içindeki eşyaları size zarar vermeyecek duruma getirirseniz, deprem sırasında doğru davranırsanız, o ağır hasarlı evden hiç yara almadan çıkabilirsiniz" diye konuştu.

DİYANET İŞLERİ DE VAAZ HAZIRLADI
Işıkara; "Bu proje kapsamında yarın Türk Kızılayı ile Diyanet İşleri Başkanlığı ortak bir protokol imzalıyor ve bu proje kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı değişsel vaazlar hazırladı. Bu vaazların camilerde nasıl verilmesi gerektiği konuşulacak. İstanbul'da 18 Ekim'de yapacağımız toplantıda İstanbul Müftüsü, 32 ilçe müftüsü, 160 vaiz ve din adamlarımızla bir araya geleceğiz. Konuyu kiliselere de taşıyoruz. Biz kiliselerde de aynı eğitimi veriyoruz."