BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğretmenlere şahsiyet testi mi geliyor?

Eğitim fakültesinden mezun olan herkesin öğretmen olmaması gerektiğini söyleyen YÖK Başkanı ilginç önerilerde bulundu.

Abone ol
Eğitim fakültesinden mezun olan herkesin öğretmen olmaması gerektiğini söyleyen YÖK Başkanı ilginç önerilerde bulundu.


Ardı ardına çıkan cinsel taciz olaylarına öğretmenlerin isimlerinin karışması üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, öğretmenlik mesleğini kimlerin yapabileceğine ilişkin tartışılacak öneride bulundu.

Öğretmenlik formasyonu almanın öğretmenlik için yeterli olmaması gerektiğini belirten Özcan, “Psikolog denetiminde şahsiyet testine tabi tutulmalı. Testten geçen öğretmen yapılmalı. Yurtdışında bu iş böyle” dedi.

'HERKES YAPILMASIN'

Habertürk'e konuşan Prof. Dr. Özcan, Siirt Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) ve ardından Kayseri'deki bir YİBO'da meydana gelen cinsel taciz olaylarını “hazmetmenin güç” olduğunu söyledi. Özcan, “Herkese öğretmenlik belgesi verilebilir ama herkesi öğretmen yapmak doğru değil” dedi.

Toplumun yapısının bozulmaya başladığını belirten Özcan, öğretmenlerin öğrencisine karşı yaptığı cinsel tacizleri affetmenin imkânsız olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

'ELEMEK GEREKİR'

“Formasyon için biz 2.5 not ortalaması şartı getirdik. Bu bile az da olsa bir eleme yöntemi. Her meslek için nitelik çok önemli ama öğretmenlik için çok daha ayrı bir değerlendirme gerekli. Öğretmen olacaklar gözetim altında tutulmalı, süzgeçten geçirmeli. Öğrencilerine nasıl davranıyorlar, en az bir yıl gözlemlenmeli. Bakalım etik olmayan davranışlara meyilliler mi? Mesela şahsiyet, davranış testleri yapılabilir. Psikologlardan yardım istenebilir. Testlerden geçenlere öğretmen olma hakkı verilmeli. Herkes çocuğunu, canını bir parçasını öğretmenlere emanet ediyor. İstihdam edeceğimiz o kadar çok öğretmen adayımız var ki. Elesek bile geride boşluk kalmaz. Sonuçta bu tür sapıkça durumları tüm öğretmenlere mal edemeyiz. Biliyorumki öğretmenler de bu durumdan hoşnut değil.”