BIST 9.977
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.435,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğrenci formalarında rant iddiası

Hazır Elbiseciler ve Tuhafiyeciler Odası Samsun Şube Başkanı Ahmet Akbaş, forma satışlarının ranta dönüştüğünü söyledi.

Abone ol

Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni uygulama ile okulların forma seçiminde serbest hareket ettiğini, forma yapımının ihale ile şirketlere verildiğini, velilerin ise forma alımı konusunda alternatifsiz bırakıldığını belirtti.

Piyasada daha ucuza alınabilecek formaların, ihaleyi alan firmalarca velilere maliyetinin çok üzerinde satıldığını söyleyen Akbaş, ''Serbest forma uygulaması velileri sıkıntıya soktu. Her yıl kıyafet değiştiren okulların sadece birkaç firmaya formalarını sattırması rant kapısı oluşturdu'' dedi.

Kıyafet değişikliğine giden okulların çoğunun kendilerine bildirimde bulunmadığını ifade eden Akbaş, ''Bu gizli saklı tutuluyor. Bazı okullar bizimle istişare içinde yapıyor. Bu okulların formaları tüm mağazalarda satıldığı için fiyatı 50 ile 70 lira arasında değişiyor. Hem kaliteli hem de fiyat olarak diğerlerinden ucuz oluyor. Okul kıyafetini değiştirmiş ve sadece bir firma ile anlaşma yapmış okulların formaları ise 95 ile 145 lira arasında satılıyor. Bu çok astronomik bir rakamdır'' diye konuştu.

Her yıl okul formalarının değişmesinin de velileri ve esnafı mağdur ettiğini öne süren Akbaş, şöyle devam etti:

''Çünkü bir okul müdürü, kırmızı sarı çizgi istiyor. Bir yıl sonra emekli oluyor veya tayini çıkıyor diğer gelen müdür, 'ben kırmızı beyaz çizgili istiyorum' diyor. Bir yıl sonra okul kıyafeti tamamen değişiyor. Yani bu tamamen okul müdürlerinin zevkine kalmış bir olay. Veli mağdur oluyor, esnafa daha mağdur oluyor. Bu işten sadece düzenini kurmuş bir-iki firma faydalanıyor. Buradan rant sağlıyor. Çünkü veli, çocuğuna formasını mecbur alacak. Aynı üründen bir çok mağazada olsa kimse pahalı satamayacak ve tüketici alternatifi olduğu için burada kazanacak. Ama burada bazı okullar sadece bir firma ile anlaşarak velinin alternatif oluşturmasına izin vermiyor. Okul kıyafetleri veliye en az 3 kat fazla paraya satılıyor. Bu da büyük bir rant kapısı oluşturuyor'' dedi.

Formanın daha ucuz şekilde tüketiciye ulaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığı ve Valiliklerin ortak bir çalışma içine girmesi gerektiğini ifade eden Akbaş, ''Bunun çözümü, MEB'in her ilde ilin mülki amirleri yani valilikler vasıtası ile tüm okullarda formaların renklerini ve türlerini belirlemeli ve bu üniformalar en az 10 yıl değişmemelidir. Bu şekilde olursa bütün esnaf da tüm okul kıyafetlerini ve formalarını satabilir. Bu şekilde çeşitlilik olursa fiyatlar hem aşağıya çekilir hem de kaliteli ürün satılır'' diye konuştu.