BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
HABER /  POLİTİKA

ÖDP'den muhalefete birlik çağrısı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Eş Genel Başkan Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya yazılı bir açıklama yaparak seçime dair ilk değerlendirmelerini yaptılar.

Abone ol

ÖDP'den "Kazanan Rüşvet Ve Yolsuzluk Lobisidir Görev Birleşik Bir Muhalefetin Örgütlenmesidir" başlığıyla yapılan açıklamada ÖDP'nin girdiği kentlerde toplam 60 bin civarı il genel meclisi/belediye meclisi oyu aldığı belirtilirken DHF ile ittifak yaparak girilen Mazgirt ve CHP çatısı altında girilen Avanos'un kazanıldığı belirtildi.

Hopa'yı AKP'nin kazanması konusunda da ÖDP'ye yapılan eleştirilere cevap veren Eş Genel Başkanlar, "Hopa’da hepimiz için üzücü olan bir sonuç ortaya çıkmıştır. Sonuçlardan hepimiz ders çıkarmalıyız. Ancak, her tür ortaklaşma çabasından uzak duran, Hopa’yı AKP zihniyeti ile yönetmeye çalışan bir anlayışta ısrar eden CHP’yi bir yana bırakarak tüm faturayı ÖDP’ye kesmeye çalışmak insafsızlıktır." dediler.

"Oy vererek destek olan herkese teşekkür ediyoruz" denilen açıklama "Sol, toplumsal muhalefet ve bizim için bu sonuçlar ciddi bir biçimde ele alınmalıdır. ÖDP, sosyalist hareketin kendisini yenilenmesi gerekliliğin ortaya koyan bu sonuçları, ülkenin geleceğine daha etkin müdahale edebilme anlayışı içerisinde tartışarak kamuoyu ile paylaşacaktır." diyerek sonlandı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Kazanan Rüşvet Ve Yolsuzluk Lobisidir
Görev Birleşik Bir Muhalefetin Örgütlenmesidir
 
Yerel seçimler, AKP’nin her düzeyde düşük yoğunluklu savaş yürüttüğü bir ortamda gerçekleştirildi. Sandık da bundan nasibini aldı.
 
Başbakan’ın balkon fotoğrafında ortaya koyduğu gibi, kazanan iş bitirici, iş götürücü rüşvet ve yolsuzluk lobisidir.
 
AKP, seçim sonuçlarını erken balkon konuşması ile mutlak zafer olarak ilan etti. Ancak, bu sonuçlar her ne kadar Erdoğan ve AKP’yi güçlendirmiş görünse de mevut krizden çıkışı sağlamayacaktır. Bu sonuçlar, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi krizin yayılarak derinleşmesi anlamına gelecektir.
 
Yine bu sonuç, AKP’nin iktidarını yeniden üretme imkanlarının giderek azaldığı ve yönetme gücünün zayıfladığı durumu değiştirecek bir sonuç değildir.Halkın kendi haklarını savunma iradesi, ülkenin bugününde ve geleceğinde belirleyici olmaya devam edecektir.
 
Sosyalist-devrimci hareketin, güçlü bir alternatif olarak ortaya çıkamadığı koşullarda, etkili bir müdahale imkanı bulmak da mümkün olamıyor. Bu sonuçların tüm devrimcilere, muhalefet güçlerine yüklediği sorumluluk bu durumu değiştirmek için ortak bir iradenin geliştirilmesidir.
 
Bir süredir tartışmalarını yürüttüğümüz birleşik bir direniş ve dayanışma zemininin oluşturulması çalışmalarımızı hızlandırarak sürdüreceğiz. Tüm muhalefet güçlerine, örgütlü-örgütsüz devrimci-sosyalist güçlere çağrımız bu inisiyatifi birlikte geliştirmektir.
 
Partimiz seçimlere de birleşik bir muhalefetin geliştirilmesi anlayışla katılmıştır. Yerellerde birleşik halk meclislerine dayanarak ortak adaylar çıkarmaya çalışmıştır. Hopa’da, Defne’de, Arsuz’da, Narlıdere’de, Ankara’da, Edirne’de, Mazgirt’te, Fındıklı, Tonya ve Avanos’ta yürüttüğümüz bu çalışmalar, seçim sonuçları ne olursa olsun, bugüne önemli bir birikim bırakmıştır. Bu noktalardaki sorumluluğumuz şimdi, oluşturmaya çalıştığımız ve iddia olarak ortaya koyduğumuz halk meclislerini geliştirmek olacaktır.
 
Partimiz bu ortaklıklar içerisinde DHF ile birlikte Mazgirt’te Belediye Başkanlığı’nı kazanmış, Tekin Türkel Belediye Başkanı olmuştur. Avanos’ta ise yerel halk meclisinin CHP’den ortak adayı, ilçe Başkanımız İsmet İnce Belediye Başkanlığı’na seçilmiştir.
 
Hopa’da hepimiz için üzücü olan bir sonuç ortaya çıkmıştır. Sonuçlardan hepimiz ders çıkarmalıyız. Ancak, her tür ortaklaşma çabasından uzak duran, Hopa’yı AKP zihniyeti ile yönetmeye çalışan bir anlayışta ısrar eden CHP’yi bir yana bırakarak tüm faturayı ÖDP’ye kesmeye çalışmak insafsızlıktır. Öte yandan, Belediye Başkanlığı’nı AKP’nin kazanmış olması Hopa’nın kaybedilmesi anlamına gelmeyecektir. Hopa halkı, bugünü kadar sürdürdüğü direniş ve mücadelesini bundan sonra daha da büyüterek sürdürecek, derelerine, çayına, toprağına sahip çıkmaya devam edecektir.
 
Partimiz, 14 yerde katıldığı Belediye Başkanlık seçimleri dışında Büyükşehir’lerde Meclis üyeliklerine diğer illerde de İl Genel Meclisi seçimlerine yüzde 65 oranında katılmıştır. Sonuçlar kesin olmamakla birlikte buralarda aldığımız oy toplam 60 bin civarındadır. Kuşkusuz bu oylar, azdır ancak bizim için oldukça kıymetlidir. Oy vererek destek olan herkese teşekkür ediyoruz.
 
Kuşkusuz, sol, toplumsal muhalefet ve bizim için bu sonuçlar ciddi bir biçimde ele alınmalıdır. ÖDP, sosyalist hareketin kendisini yenilenmesi gerekliliğin ortaya koyan bu sonuçları, ülkenin geleceğine daha etkin müdahale edebilme anlayışı içerisinde tartışarak kamuoyu ile paylaşacaktır.