BIST 9.797
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,59
HABER /  SEÇİM

Süryani Başkan: Bizi BDP farketti!

Mardin Belediyesi Eş Başkanı seçilen 25 yaşındaki Süryani kökenli Febronye Akyol, "BDP bizi farketti. Süryanilerin bu topraklardaki en kadim halklardan biri olduğunu vurguladı" diyor.

Abone ol

Süryani kökenli Febronye Akyol, deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk'le birlikte Mardin Büyükşehir Belediyesi'ni yönetecek. Akyol, son seçimde BDP'den Meclis'e giren Asuri kökenli Erol Dora'yı örnek aldığını söylüyor.

Akyol azınlık toplumlarından belediye başkanı seçilen ikinci isim. Daha önce de İskenderun'da Rum kökenli bir belediye başkanı görev yapmıştı.

BİZİ BAŞKA PARTİLER DEĞİL BDP FARKETTİ

Al Jazeera Türk'e konuşan Febronye Akyol kararlı olduğunu, projelerini hızla hayata geçirmeye çalışacağını söyledi. Neden BDP sorusuna ise şu yanıtı verdi:

”Çünkü başka partiler değil, BDP bizi fark etti. Süryanilerin bir turistik objeden çok bu toprakların yaşayan en kadim halklarından biri olduğunu vurguladı.”

Febronye Akyol Kürt sorunundan hareketle Süryanilerin mevcut durumuna şu sözlerle dikkat çekti:
"Kimse Kürtlere ne tür sorunlarınız var diye sormadı. Kürtler kendi sorunlarını kendileri dünyaya duyurdu. Biz de Süryanilerin sadece azınlık bir toplum olmadığını, bu toprakların en kadim halkı olduğunu anlatmaya çalışacağız. Bu anlamda çok geç kalındı.”

seçim sonuçları 2014.jpg

HALK MECLİSLERİ VE ANADİL MERKEZİ KURACAKLAR

Marmara Üniversitesi’ni bitiren Akyol, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Bölümü’nde yüksek lisansını yapıyor. Anadil merkezleri kuracaklarını söyleyen Akyol bu sayede Anadolu’nun kadim dillerini koruma altına almaya çalışacaklarını anlattı ve ekledi:

“Amacımız sadece dil öğretmek olmayacak, kültürlerin de özgürce yaşamasını ve birbirleriyle kaynaşmasını sağlayacağız.”

Kadınlar için projeleri de olduğunu belirten Akyol, doğuda kadın-erkek eşitliğine vurgu yapan projeleri hayata geçireceklerini ve kadın dernekleri kuracaklarını söyledi.

Akyol, ayrıca halk meclisleri kurulması için önümüzdeki günlerde bizzat girişimde bulunacak. ”Amacımız bu meclisler sayesinde halkla iç içe olmak” diyor.

Febronye Akyol, merkezden-yerele doğru değil, yerelden-merkeze doğru bir politikayı hedeflediklerini söylüyor.

10154045_1476948025851153_1002845394_n.jpg