BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'ın İmralı masası genişletildi

İmralı'da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve HDP heyeti ile ayrı ayrı görüşen Öcalan yeni dönemde her iki tarafla aynı anda görüşecek.

Abone ol

Çözüm Süreci’nde hem HDP hem de hükümet tarafından krizlerin aşıldığının sinyali verildi. Şimdi süreçte yeni bir yol haritasıyla bazı yenilikler sözkonusu. Bunlardan en dikkat çeken değişiklik ise MİT müsteşarı Hakan Fidan ve heyetinin Öcalan'la yalnız yaptığı görüşmelere artık İmralı heyetinin de iştirak edecek olması.

Bugüne kadar MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yalnız; Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, Hatip Dicle ve İdris Baluken’den oluşan HDP heyetiyle de ayrıca görüşen Abdullah Öcalan’ın masası genişletildi.

Yeni dönemde Kamu Güvenliği Müsteşarı başkanlığındaki heyetler Öcalan’la görüşürken, HDP’nin İmralı heyeti de eşlik edecek. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşen Önder, “Kriz süreci geride kaldı” dedi.

Yalçın Akdoğan ise “Süreç güçlü bir siyasi irade ve kararlılıkla sürüyor. Nihai sonuca ulaşmak için güven ve iyi niyet temelinde görüşmeler hız kazanmış durumda” açıklamasını yaptı. Buldan ve Önder, dün Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina’da görüştü. Toplantıdan öncekilere göre daha pozitif ayrıldığını söyleyen Önder, yaptığı açıklamada ‘Çözüm Süreci’nde, kendi içtihatlarını da oluşturarak yürümeye çalıştıklarını’ belirterek, özetle şunları söyledi:

YENİ SÜREÇ

“Bu aşamadan sonra Çözüm Süreci kapsamında, bununla bağlantılı olarak ele alınabilecek bu meselelerin süratle, Sayın Öcalan’ın katkılarıyla ve onun başlattığı çizginin devamı olarak, ağırlıklı olarak İmralı olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz. Bu bütün meselelerin hallolduğu anlamına gelmiyor. Fakat şu anlama gelebilir: Artık süreçte, diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk defa hangi başlıkları tartışarak ve hangi yöntemi kullanarak ilerleyeceğimiz anlamında elimizde belirli mutabakatlar oluştu. Biz, bunu parti yetkili kurullarımızda değerlendirdikten sonra İmralı’ya geçeceğiz. KCK yetkilileriyle de meseleyi görüşeceğiz. Daha sonra bu görüşmeler daha derinlikli, nitelikli ve daha sonuca odaklı olarak yürüyecektir.

SERİ GÖRÜŞMELER

Takvim, bizim için mümkün olan en kısa süredir. Süre uzadıkça saldırılara, yanlış anlamaya ve hırpalanmaya açık bir hale geliyor. Çok seri bir görüşme ve çalışma trafiği başlayacak.

(Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın görüşme heyetine dahil edilmesi) İlgili tüm kurumlarla, siyasi kişilerle, partilerle, topluluklarla, katkı sağlayacak herkesle görüşme kararlılığındayız. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, bu işin tüzel olarak çerçevelenmiş, yetkilendirilmiş, pratikteki çalışmasını, kurulları, komisyonu oluşturacak kuruluş. Sanırım onlar da yoğun bir çalışma içerisine gireceklerdir.