BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

Öcalan 'üçüncü göz' için ne dedi?

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, HDP İmralı heyetinin Öcalan ile görüşmesinden çok önemli bir ayrıntı olan 'üçüncü göz' konusunda Öcalan'ın görüşlerini yazdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Sağlam 'hükümet kulisleri'yle bilinen Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, HDP heyeti'nin 28 Kasım Cumartesi günü Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdikleri görüşmede Öcalan'ın 'çözüm sürecinde üçüncü göz' konusundaki görüşlerini aktardı. 

Selvi'nin aktardıklarına göre, Öcalan çözüm sürecinin en önemli ayrıntılarından 'üçünc göz' için, Cemil Bayık'ın "ABD’nin üçüncü göz olabileceği" görüşlerine karşı. Selvi'ye göre Öcalan üçüncü göz milli bir göz olması gerektiğini düşünüyor.

İşte Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklama ve İmralı görüşmesinin perde arkası: 

(...)

İmralı ile görüşmeden sonra yapılan açıklamaya gelince, çözüm süreci yeni bir ivme kazandı denilebilir.

Burada Öcalan’ın değerlendirmeleri önemli.

1-Öcalan, devlet heyetiyle üzerinde müzakere yürütülebilecek bir çerçeve üzerinde mutabık kaldığını belirtiyor. Yol haritasının kısa süre içerisinde kamuoyuyla paylaşılacağı açıklanıyor.

2-Öcalan bir de takvim veriyor. Çözüm sürecini yok etmek için her şeyi yaptılar ama tüm bu yaşananlardan sonra takvim verilebilecek bir aşamaya gelinmesi önemli.

Öcalan’ın verdiği tarih Şubat ve Mart aylarına denk geliyor. Eğer süreç hızlı bir şekilde ilerleyebilirse, Şubat sonu Mart başı itibariyle biz PKK’nın Türkiye’deki faaliyetlerine son verdiğini açıklamasına tanık olabiliriz.

21 Mart 2013 Nevruz’unda çözüm süreci başlamış ve Diyarbakır meydanında Öcalan’ın artık silahlı değil siyasi mücadele dönemi başlamıştır şeklindeki açıklamasını dinlemiştik.

Çözüm süreci daha ağır bir sabotaja maruz kalmazsa ki, böyle bir tehlike mevcut biz 21 Mart 2015 Nevruz’unda Öcalan’ın PKK’nın Türkiye’deki silahlı faaliyetlerine son verdiğini açıklamasına tanık olabiliriz.

Gelelim İmralı görüşmesinden çok önemli bir ayrıntıya. Üçüncü Göz meselesi.

"OSLO'DA DENENDİ, SONUCUN NE OLDUĞU GÖRÜLDÜ"

Cemil Bayık, ABD’nin üçüncü göz olabileceğini açıklamıştı. Peki, Öcalan bu konuda ne düşünüyor? Benim edindiğim bilgiye göre Öcalan, ABD’nin Üçüncü Göz olmasına karşı. “Oslo’da bu denendi. Sonucun ne olduğu görüldü” sözleri ona ait.

Öcalan’ın da Üçüncü Göz’ün milli bir göz olması ve kısa sürede izleme komitesinin oluşturulması yönündeki yaklaşımı önemli.