BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.407,62
HABER /  POLİTİKA

Öcalan müzakerelerde bu yöntemi kullanıyor

İmralı görüşmelerinin en çok merak edilen konularında biri de Öcalan'ın nasıl bir yol izlediği...İşte o yöntemin detayları...

Abone ol

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan’dan oluşan 7. BDP heyetinin Abdullah Öcalan ile görüşmesinin ardından çözüm sürecine yönelik müzakerelerin hangi noktaya geldiğine ilişkin kamuoyuna bilgi verildi.

Radikal’den Rıfat Başaran'ın haberine göre  BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, bir mekanizma kurulması ve bu mekanizmanın atılacak yasal adımların içeriğiyle ilgili çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

PİRAMİT YÖNTEMİ

İmralı görüşmelerinde en çok merak edilen konulardan birisi de Öcalan’ın müzakerelerde nasıl bir yol izlediği. Öcalan’ın görüşmelerde ‘piramit yöntemi’ uygulandığı ifade ediliyor. Bu yönteme göre piramidin alt iki uçlarından hükümet ve BDP yer alıyor. Tepe noktasında ise hedef “barış ortamının sağlanması” var.

Bu yönteme göre masanın iki yanındaki taraflar birbiriyle taviz vererek değil, karşılıklı adımlar atarak uzlaşmayı amaçlıyor. Karşılıklı atılması gereken adımlardan birisinin diğerinin önüne geçmesinin piramit dengesini etkileyebileceği gözetilerek karşılıklı adımların atılması esasına uyuluyor. Böylece görüşmelerin de “mağlubiyet-galibiyet ekseninden çıkartıldığı” belirtiliyor. Bu yöntem şimdiye kadar sürecin hasar almadan yürümesini sağladı. 

'DERHAL YASALAŞMALI'

Bugün ise ikinci aşamaya geçilip geçilmediği tartışılıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, ilk demokratikleşme paketinin Temmuz ayı başında Meclis’e sevk edileceğini ancak Meclis açıldıktan sonra Ekim ayında görüşülebileceğini söylemesi de bu yöntemi doğrular nitelikle. Meclis tatilinin sonunun beklenmesi, BDP-hükümet arasındaki “temkinli adım” atmanın bir yöntemi olarak yorumlandı. PKK ’lıların sınır dışına çekilmesinin 1 Eylül’e kadar tamamlanacağı duyurulmuştu. Böylece, karşılıklı iyi niyet adımlarının ardından çekilme süreci tamamlandıktan sonra hükümet de yasal değişikliklerin hayata geçirilmesi için düğmeye basacak. Gelinen aşamayı Radikal’e değerlendiren BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hükümetin atacağı adımlar konusunda henüz bir netlik olmadığını belirterek, “Hükümet bir çalışma yaptığını söylüyor. Ancak bu paketin demokratik çerçevesi ne olacak. Bunun açıklanması, içeriğin net olması gerekir. Bir mekanizma kurulmalı ve bu kurulacak mekanizma yaz boyunca gündeme gelecek demokratikleşme paketinin içeriğiyle ilgili, atılacak yasal adımlarla ilgili çalışmalar yapmalı. Meclis tatilinin ardından da hızla bu paket Genel Kurul gündemine gelmeli ve yasalaşmalı” dedi.