BIST 9.487
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.494,89
HABER /  GÜNCEL

Öcalan BDP'lilere bunları söyleyecek

Radikal Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, ikinci İmralı görüşmesinde Öcalan'ın BDP'lilere neler söyleceğini yazdı.

Abone ol

Öcalan, Kandil'e, örgütün Avrupa yönetimine ve kamuoyuna açıklanmak üzere hazırladığı mektupları da heyete verecek. Örgütle doğrudan teması BDP sağlayacak.

Öcalan, örgütün Türkiye sınırından çekilmesi için gerekli koşulların oluşacağı sözünü aldığını iletecek.

Hükümete sunulan takvime göre, kış koşulları nedeniyle eylemlere ara veren PKK, baharda ülkeyi terkedecek.

BDP heyeti, Öcalan'ın çatışmasızlıktan silahlı unsurların silah dışına çıkmasına kadar anlatacaklarını not edecek. Öcalan üzerinde çalıştığı çözüm planının detaylarını aktaracak.

İmralı görüşmesinde neler konuşulacak? İçeriğe dair ayrıntıları süreci yakından takip eden Eyüp Can yazdı. Herkesin merak ettiği o görüşmeye ilişkin şunları söyledi: 

ÇÖZÜM PLANINI SUNACAK AMA HEMEN AÇIKLANMAYACAK

ÖCALAN'A İKİ KİTAP

İmralı'ya gidecek heyet, Öcalan'a verilmek üzere adaya iki kitap götürecek. Bunlardan birisi Adalet Bakanlığı'nın 2011 yılında çıkardığı ve AB üyesi bazı ülkelerin karşılaştırmalı anayasa kitabı olacak. Öcalan'a verilecek diğer kitap ise, TBMM çatısı altında kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun raporu olacak. 1500 sayfa ve iki ciltten oluşan ve kitaplaştırılan çalışma da Öcalan'a verilecek.

"Bugün İmralı’da Öcalan’la görüşecek ikinci heyet ise bir yandan Öcalan’ın çatışmasızlıktan silahlı unsurların Türkiye sınırları dışına çıkmasına kadar anlatacaklarını not edecek diğer yandan tüm aktörlerin nabzını aktaracak.

Yani ikinci görüşme ilki gibi sadece Öcalan’ın konuştuğu bir monolog şeklinde geçmeyecek.

Öcalan ilk görüşmede söylediklerinin nasıl algılandığını, kendisini ziyaret edenlerden çok detaylı dinleyecek. Paris cinayeti ile ilgili kafasını kurcalayan konuları paylaşacak.

Sonra da uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve kendisine ait not defterine kaydettiği, kimini mektup haline getirdiği çözüm planını tüm detaylarıyla aktaracak.

İkinci heyet bu planı hemen açıklamayacak.

Önce BDP yönetimi verilen mesajları kendi arasında tartışacak.

Ardından Öcalan’ın çağrısı kamuoyu ile paylaşılacak."

BASAMAKLAR TEKER TEKER ÇIKILACAK

Yazar Can, Öcalan'ın çağrısının ardından merdiven stratejisinin devreye gireceğini düşünüyor. Bilmeyenler ve ilk görüşmenin ardından gündeme gelen merdiven stratejisinin ayrıntılarını yazdı:

Birinci basamak: Çatışmasızlık

Öcalan ilk adım olarak PKK’ya şu mesajı çok net bir biçimde verecek: “Hemen koşulsuz çatışmasızlık ilan edin.” Çatışmasızlık ortamı sağlanmadan diğer adımların atılmayacağını açıkça deklare edecek.

İkinci basamak: Sınır dışı

Şu anda üzerinde en çok durulan konu bu. Çünkü PKK, militanlarını güvenli bir biçimde sınır dışına çekmeden güven ortamının oluşmayacağını en iyi Öcalan biliyor. Bu yüzden çatışmasızlığın ilanıyla birlikte demokratikleşme yönünde epeydir hazırlığı yapılan adımlar daha da hızlanacak. PKK, Türkiye sınırları içinde bulunan 4 bin civarında militanını Türkiye sınırları dışına çekeceğini açıklayacak. Elbette kış ortamında hepsini bir defada çekmesi pratikte mümkün değil. Türkiye’den çekilme sürecinde herhangi bir müdahale olmayacağı garantisini aldıktan sonra aşamalı çekilme başlayacak.

Üçüncü basamak: Silah bırakma görüşmeleri

Eğer ilk iki basamak güvenli bir biçimde çıkılabilirse PKK ile silahların bırakılması için görüşmeler başlayacak. Bu süreçte yeni anayasa konusunda dört parti tam bir mutabakata varamasa da uzlaşılan noktalar ilan edilecek. ‘Kürt Sorunu’nun demokratikleşme çerçevesinde çözümü yolunda en kritik üç konu şunlar: Bir, nötr bir vatandaşlık tanımı. Yani ne herkesi Türk ilan eden ne de Kürtler üzerinden bir tanımlama olacak. Yeni tanım ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’.

İki, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması. Anadilde eğitime hemen geçmek teorik olarak da pratik olarak da imkânsız. Bu yüzden önce engeller kaldırılacak. Sonra gerekli hazırlıklar yapılacak.

Üç, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi.

Türkiye, ‘Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Sözleşmesi’ne koyduğu şerhi kaldıracak. Bu üç konuda aslında AK Parti, CHP ve BDP epey yaklaşmış durumda.

Silahların susması ve kalıcı bir barış ikliminin doğması bu konularda partilerin birlikte adım atmasını kolaylaştıracak.

Dördüncü basamak: Silahlara veda

Silah bırakma öyle kolay bir süreç değil. Sonuçta 30 yıldır silahla yaşamaya alışmış bölgesel bir örgüt PKK. Bu yüzden Karayılan hem dağ kadrosunun hem de yöneticilerin ikna edilmesi gerektiğinden bahsetti ilk açıklamasında. Öcalan’ın ağırlığını koyacağı en kritik aşama bu ve bu konuda Öcalan’ın kafasında bir plan var. Bu planın detaylarını bu aşamada değil üçüncü aşama geçildikten sonra açıklayacak. Şimdilik söylenen, Öcalan’ın bu konuda hem kendisine çok güvendiği hem de ikna olduğu...