BIST 10.083
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.436,24
HABER /  DÜNYA

Obama'nın baskından haberi vardı

Mavi Marmara'ya yapılan baskından Obama'nın haberinin olduğu iddia edildi. İsrail'de yayınlanan gazetenin iddiası..

Abone ol

Arutz Sheva gazetesinin haberine göre Obama operasyonun detayları için İsrail ile pazarlık bile yaptı, göz yaşartıcı bomba ve aşırı şiddet kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.

İsrail komandoları tarafından 30 Mayıs'ta Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda gerçekleşen ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan baskının ABD ile istişareler sonucu yapıldığı iddia edildi.

Obama'nın isteği israil'e iletildi
İsrail'de yayınlanan Arutz Sheva gazetesinin Amerikan diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği habere göre İsrail, gemiye baskın düzenleyeceği bilgisini günler öncesinden ABD Başkanı Barack Obama'ya bildirdi. Obama, baskına izin verdi ancak operasyon sırasında çok temkinli olunmasını istedi. Obama'nın silah kullanımı konusundaki uyarıları ve gemilere indirme yapıldığı sırada göz yaşartıcı bomba atılmaması yönündeki kesin isteği diplomatik bir dille İsrail yönetimine iletildi.

‘Bilmiyorduk' demişlerdi
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Obama'nın taleplerini kabul etti ve operasyon için düğmeye basıldı. Ancak İsrail istihbaratı MOSSAD, Mavi Marmara gemisinde silahlar bulunduğu ve yakın dövüş konusunda eğitimli kişiler olduğu istihbaratını verince İsrail, bir kez daha Amerika ile temasa geçerek “askerlerin zarar görmesi durumunda bu uyarıların gözardı edileceği” bilgisini iletti. İddiaya göre askerler Obama'ya verilen söz kapsamında “paintbal” silahlarla gemiye indi. Ancak birkaç askerin yaralanmasının ardından komandolar üzerlerindeki tabancalarla karşılık verdi. (Vatan)