BIST 10.259
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.402,94
HABER /  DÜNYA

Obama’dan sert çıkış

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin, “Obamacare” olarak da bilinen Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu’na (Affor...

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin, “Obamacare” olarak da bilinen Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu’na (Affordable Care Act) karşı verdikleri “ideolojik mücadele” uğruna hükümetin kepenk indirmesine sebep olduklarını söyledi.
Obama, “government shutdown” adı verilen krizin ilk gününde Beyaz Saray’daki Rose Garden’da basına açıklamalarda bulundu.
Ülkedeki bu durum ne kadar devam ederse etkisinin o kadar kötü olacağını dile getiren Obama, Cumhuriyetçilerin bütün ekonomiyi “rehin” tutma yetkilerinin olmaması gerektiğini ifade etti. ABD Başkanı Cumhuriyetçilere, hükümeti bir an önce yeniden açmaları ve ücretsiz izne çıkarılan çalışanların işlerine dönmelerine olanak sağlamaları yönünde çağrı yaptı.
Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilere sert çıkan Obama, “Hükümetin kapanması gerekmiyordu. Bütün Amerikalıların bunun sebebini anlamasını istiyorum. Hükümeti, milyonlarca Amerikalı’ya düşük maliyetli sağlık hizmeti verilmesinden yoksun bırakmak uğruna verdikleri ideolojik mücadele yüzünden kapattılar” dedi.
Demokratlar anlaşmazlığa sebep olan sağlık yasasında değişiklik yapmadığı sürece Cumhuriyetçilerin hükümete para sağlamayı reddederek adeta “fidye istediklerine” işaret eden Obama, “Bu tür pervasızca isteklere boyun eğmeyeceğim” şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama ayrıca, bu ayın sonlarına doğru vadesi dolacak olan 16,7 trilyon dolarlık borçlanma sınırını yükseltmeleri çağrısında bulunurken, sınırın yükseltilmemesi durumunda ise “ekonomik kapanma” meydana geleceği konusunda uyardı.