BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,84
ALTIN 2.440,13
HABER /  DÜNYA

Çiçek’ten ilginç benzetme

TBMM Genel Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili partilerin uzlaşması gerektiğini belirterek, “Kırmızı ışıkta mazot yakıyo...

Abone ol

TBMM Genel Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili partilerin uzlaşması gerektiğini belirterek, “Kırmızı ışıkta mazot yakıyoruz. Arabanın çalıştığı doğru, mazotun yandığı da doğru ama mesafe alamıyoruz, almamız lazım" dedi.
TBMM Genel Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te düzenlenen 24. Dönem 4. Yasama Yılı Resepsiyonu’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili konuşan Çiçek, “Partilerin uzlaşması lazım. Topluma söz verdik, bu işten vazgeçemeyiz. Yeni anayasanın yapılamamış olması halinde Türkiye’nin içine düştüğü çelişkiyi anlatmaya çalıştık. Siyasi partilerimizin samimi olarak söylüyorum bu işe yoğunlaşması gerekir” dedi.
Konuşulmadık konunun kalmadığını ve bu konunun çok kez müzakere edildiğini dile getiren Çiçek, “Elimizde yeteri kadar bilgi var. Bize havale etseler biz bu anayasa taslağını 8-10 madde dışında bir taslak metni kamuoyunun önüne kendilerine sunarız, Meclis Başkanlığı olarak. Beğenmiyorlarsa, neresini beğenmediklerini de o zaman değiştirirler, o kadar çok konuştuk. Yani şu an yeni bir anayasa yapılamaması konusunda çok ciddi bir engel görmüyorum” diye konuştu.
Çiçek, seçim ortamında anayasa yapmanın zor olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Çünkü herkes artık seçimlere yönelecek. Kendi seçmeni ile ilgileri var, partinin toplantıları var. Buradaki toplantı ile oradaki çalışmaları fevkalade zor olur. Seçmen, ‘seçim oldu sen gelmedin’ der milletvekili arkadaşlarımıza. Nasıl olacak o zaman bu iş? Komisyondaki arkadaşların da zamanı 24 saat başkalarının ki de. Yani burada mı olacak seçim bölgesinde mi olacak? Seçim bölgesinde olacak, buradaki çalışma zaten aksayacak. O düşünülerek 2012 sonu denildi. 2013 sonuna geliyoruz. Programda bu kadar sapma varsa bu tablo kendi kendine bir şey ifade eder. Ayrıca Meclis Başkanı’nın bir şey söylemesine gerek yok."
“Komisyonu fes etmek gibi bir seçenek söz konusu olabilir mi?” sorusu üzerine Çiçek, "O bir şey çözmek değil ki. Bu tablo birçok şeyi söylüyor. O yüzden geçen sefer dedim ki kırmızı ışıkta mazot yakıyoruz. Arabanın çalıştığı doğru, mazotun yandığı da doğru ama mesafe alamıyoruz, almamız lazım" şeklinde konuştu.
Meclis Başkanı Çiçek, demokratikleşme paketindeki kamuda başörtüsü serbestliğiyle ilgili ise, "Hükümet açıkladı. O tartışılıyor" dedi. Meclis’te başörtülü milletvekili tartışmaları ile ilgili Çiçek, "Şu an böyle bir durum yok" dedi. Bu konuda mevzuatın uygun olup olmadığına ilişkin soruya da Çiçek, "Mevzuatta bir engel yok" yanıtını verdi.