BIST 10.205
DOLAR 32,22
EURO 35,16
ALTIN 2.471,81
HABER /  GÜNCEL

Altın Şafak üyelerin suçlamalar yöneltildi

Yunanistan'da neo-Nazi Altın Şafak partisinin gözaltındaki 4 milletvekili mahkemeye çıkarılıyor. Altın Şafak milletvekilleri ve üyeleri, bir suç örgütüne bağlı olmak ve cinayetlere, saldırılara, kara para aklama faaliyetlerine karışmakla suçlanıyor.

Abone ol

Yunanistan'da neo-Nazi Altın Şafak partisinin gözaltındaki 4 milletvekili, partiye yönelik düzenlenen bir operasyon sonrası kendilerine yönlendirilen, suç faaliyetlerinde bulundukları suçlamasına cevap vermeleri için mahkemeye çıkarılıyor.

Altın Şafak milletvekilleri ve üyeleri, bir suç örgütüne bağlı olmak ve cinayetlere, saldırılara, kara para aklama faaliyetlerine karışmakla suçlanıyor.

Söz konusu milletvekilleri, hafta sonunda, polisin partiye yönelik beklenmedik düzeyde kapsamlı operasyonu sırasında, parti lideri ve diğer üyelerle birlikte gözaltına alınmıştı.

Halkın sokağa dökülmesine de neden olan ırkçılık karşıtı müzisyen Pavlos Fyssas'ın 18 Eylül'de öldürülmesinin ardından toplam 22 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan bir katil zanlısı Altın Şafak Partisi üyesi olduğunu söylediyse de parti bunu reddediyor.

Aynı zamanda parti sözcüsü olan Ilias Kassidiaris ile Ilias Panayiotaros, Yiannis Lagos ve Nikos Mihos'a suçlamalar Salı günü resmen yönlendirildi.

Yunan Kathimerini gazetesi, milletvekillerinin Atina'daki mahkemeye getirildikleri sırada mahkeme önünde toplanan bir grup parti destekçisinin kendilerini alkışladığını aktarıyor.

Parti sözcüsü Ilias Kassidiaris'in geçen sene bir televizyon programında canlı yayında iki kadın solcu siyasetçiye tartışma konusu olmuştu. Kassidiaris bir siyasetçiye dayak atmış; diğerine de su atmıştı.

Parti lideri Nikolaos Michaloliakos, ve yardımcısı Christos Pappas'ın Çarşamba veya Perşembe günü mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

İfadelerin alınmasından sonra savcılık Altın Şafak milletvekilleri ve önde gelenlerinin, mahkemede davanın görülmesine dek gözaltında tutulup tutulmayacağına karar verecek.

BBC Atina muhabiri Mark Lowen'ın haberine göre, tanık ifadelerinden partinin nasıl faaliyet gösterdiğine ilişkin ayrıntılar gelmeye başladı.

Altın Şafak partisinde çok sıkı bir hiyerarşi bulunduğu, "führer disiplini" altında çalışıldığı, saldırı ekipleri kurulduğu ve askeri tarzda eğitim verildiği anlaşılıyor. Bazı milletvekillerinin evlerinde de Nazi eşyası bulundu.

'Neo-Nazi utancı'

Polis geçen hafta ülkenin batısında bulunan Agrinio şehrindeki parti binasına düzenlenen operasyonda, Altın Şafak'ta güvenlik elemanı olarak çalıştığı iddia edilen bir meslektaşlarını gözaltına aldı.

Polis, parti lideri Michaloliakos'un evine düzenlenen operasyonda üç silah, mermiler ve binlerce Euro nakit para bulunduğunu açıkladı.

Partiye yönelin operasyon, geçen hafta, sahnede Killah P. olarak tanınan 34 yaşındaki rap sanatçısı Pavlos Fyssas'ın öldürülmesine gösterilen tepkilerin ardından geldi.

Cinayetle ilgili tutuklanan 45 yaşındaki katil zanlısı George Roupakias, Altın Şafak Partisi üyesi olduğunu söylemişti.

2012 yılında yapılan genel seçimlerde %7 oy alan Altın Şafak Partisi, Cuma günü 300 sandalyeli meclisten 18 milletvekili çekmekle tehdit etti.

Böyle bir durumda 155 sandalyesi olan, Başbakan Antonis Samaras liderliğindeki hükümetinin kısmi seçime gitmesi gerekecek.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "neo-Nazi utancını silip atmaya" kararlı olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz aylarda Altın Şafak Partisi siyasi rakiplerine ve göçmenlere saldırmakla suçlanmıştı.

Neo-Nazi hareketi olduğunu yalanlayan Altın Şafak'ın ambleminde gamalı haç bulunuyor ve önde gelen üyeleri Adolf Hitler'i övmüştü.