BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,20
ALTIN 2.479,19
HABER /  GÜNCEL

Obama: Trayvon Martin'in ölümü bir trajedi

ABD Başkanı Barack Obama, Florida'da silahsiz bir siyah gencin vurularak öldürülmesinin Amerikan toplumunda bir iç hesaplaşmaya yol açması gerektğini söyledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Florida'da silahsiz bir siyah gencin vurularak öldürülmesinin Amerikan toplumunda bir iç hesaplaşmaya yol açması gerektğini söyledi.

17 yaşındaki Trayvon Martin'in mahalle bekçisi tarafından tabancayla öldürülmesi ve "kendisini savunduğunu" öne sürdüğü için bekçinin suçlanmaması, ABD'de büyük tepki ve yankı uyandırdı.

Dün gece Florida eyaletinde binlerce kişi adaletin yerine getirilmesi talebiyle protesto yürüyüşüne katıldı. İnsan hakları savunucusu Al Sharpton'ın önderliğinde Sanford'da toplanan protestocular, Trayvon Martin olayında adaletin yerine getirilmesini istedi.

Başkan Obama, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Oğlum olsaydı, Trayvon'a benzeyecekti. Bu anne babanın neler yaşadığını tahmin edebiliyorum; bu çocuğu düşününce aklıma kendi çocuklarım geliyor. Gencin anne babasının, Amerikalılar olarak hepimizden bu olaya ciddiyetle eğilmemizi beklemesi gayet haklı. Olan bitenin ardında neler olduğunu soruşturacağız." dedi.

Florida eyaletinde "direnme kanunu" diye bilinen yasa, kendini koruma durumlarında öldürücü güç kullanılmasını, ceza davası kapsamı dışında tutabiliyor.

26 Şubat'ta Sanford kentinin Orlando semtinde siyah gence ateş açan 28 yaşındaki George Zimmerman'ın tutuklanması yönündeki talepler artıyor.

17 yaşındaki Trayvon Martin, Zimmerman'la karşılaştığında elinde şekerlemeler bulunan bir kese kağıdı ve buzlu çay bulunuyordu.

Yöredeki evlerin bekçiliğini yapan Zimmerman, polise, Martin'in kuşkulu göründüğünü söyledi. Yağışlı olan havada siyah genç, ceketinin kapüşonunu başının üzerine çekmişti. Yaşanan kovalama ve dövüş ardından Zimmerman, genci tabancaıyla öldürdü.

Dün Florida Valisi Rick Scott, davaya yeni bir savcı atadı. Scott ayrıca, eyaletin Afrika kökenli vali yardımcısının başkanlığında, olayla ilgili mahkeme soruşturmalarını idare edecek ve eyalet yasalarında yapılması istenen değişiklikleri önerecek özel bir birim oluşturdu.