BIST 10.222
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.466,55
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç'tan CHP'ye Tandoğan yanıtı

CHP'nin salı günü 4+4+4'lük yeni eğitim sistemi tasarısını protesto etmek için Tandoğan Meydanı'nda yapacağı miting Arınç'ın gündeminde.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Salı günü grup toplantısını "eğitimde 4+4+4" düzenlemesini protesto etmek amacıyla Tandoğan Meydanı'nda yapma kararı alan CHP'ye yanıt verdi:

Grubun Meclis dışında toplanması Anayasa'ya aykırı...

Arınç, CHP'nin salı günü grup toplantısını Tandoğan Meydanı'nda yapacağına yönelik açıklamalara ilişkin, "Anayasayı biliyorsanız, İçtüzüğü biliyorsanız siz 'grup toplantısı' denen şeyi, Parlamento dışında yapamazsınız" dedi.

Arınç, Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileriyle Başbakanlık Yeni Bina Konferans Salonu'nda bir araya geldi.

CHP'nin salı günü grup toplantısını Tandoğan Meydanı'nda yapacağı yönündeki açıklamaları hatırlatan Arınç, şunları söyledi:

"Ne kadar güzel. Bu kişilere saygısızlık etme niyetinde değilim. Bir gerçeği ifade ediyorum. Diyorlar ki: Mecliste artık söylediklerimizi kimse dinlemiyor, biz de halka gideceğiz. İyi, çok güzel ama Anayasayı biliyorsanız, İçtüzüğü biliyorsanız siz 'grup toplantısı' denen şeyi, Parlamento dışında yapamazsınız. Çünkü grup toplantıları, -Meclis Başkanlığı yaptığım için biliyorum- herhalde İçtüzüğü açıp okuma fırsatı bulamamışlar ama orada diyor ki. Mecliste siyasi partilerin yapacakları Meclis çalışmalarından sayılır ve dokunulmazlık kapsamı içindedir. Dolasıyla Meclis çatısı altında yapılan bir grup toplantısında kim ne söylerse söylesin, kürsü dokunulmazlığı vardır. Sözlerinden sorumlu değillerdir. Ancak komisyonlar Meclis Başkanı'nın karar vermesi halinde Ankara dışında çalışabilir ama Meclisin grup toplantıları mutlaka Meclisin anabinası ve eklentilerinde olmak mecburiyetindedir. Bunu bir Genel Başkan bilmez mi? Bilirse buna göre hareket etmesi lazım ama 'grup toplantısını biz Tandoğan Meydanı'nda yapacağız' diyor."

Arınç, aynı şeyi seçimden sonra BDP'nin de dile getirdiğini belirterek, BDP'nin grup toplantılarını Diyarbakır'da yapacaklarını açıkladığını hatırlattı. Arınç, şunları kaydetti:

"Ben de onlara 'Diyarbakır'da olsa olsa toplanır, oturur çay içersiniz ama sizin yaptığınız grup toplantısı sayılmaz' demiştim. İnandılar geldiler, andiçtiler. Şimdi şunu söylememiz lazım: Ey Sayın Kılıçdaroğlu, ey Sayın Gürsel Tekin, siz Tandoğan'da grup toplantısı yapamazsınız, siz Tandoğan'da olsa olsa miting yaparsınız, toplantı ve gösteri yaparsınız. Bu da sizin yasal hakkınızdır. Başvurursunuz, istediğiniz yerde, Vilayetin göstereceği alanlarda toplantı, miting yapabilirsiniz. Siz 'Biz artık Mecliste değil, halkın içinde olacağız, salı günü Tandoğan Meydanı'nda bir miting yaparak halkımıza bu 4 4 4'ün ne olduğunu anlatacağız ama grup toplantısı yapacağız' derseniz, millet size güler. Şunu iyi bilin bir parti grup toplantısını, grup olmak için en az 20 milletvekili bulmak gerekiyor. 19 milletvekilinde kalırsanız grup bile kuramazsınız, size ayrılan salonlarda istediğiniz gün ama Meclis çatısı altında bunu yaparsınız salı günüydü, isteyen parti çarşamba günü yaptı. Her şey serbest ama 'ben Diyarbakır'da, Ankara'da Tandoğan'da Eskişehir'de Sıcak Sular Mevkisi'nde, Manisa'da Mesir Alanı'nda, İzmir'de Konak Meydanı'nda grup toplantısı yapacağım' derseniz, kargalar bile güler. O zaman siyasetçi, söyleyeceği sözü iyi bilecek ve bu sözün Anayasa, İçtüzük ve Siyasi Partiler Yasası'nca nasıl karşılandığını da söyleyecek. Heyecanlarına bağışlayalım şimdilik."