BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.511,21
HABER /  DÜNYA

Obama Mandela'nın yeni yaşını kutladı

ABD Başbakanı Barack Obama, Güney Afrika'nın ilk zenci devlet başkanı Nelson Mandela'nın doğum gününü kutladı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, bugün 92 yaşını dolduran, Güney Afrika'da 27 yıl hapis yatarak İngiltere-Hollanda kökenli "Aartheid" ırk ayrımı rejimini yıkan Mandela'yı tebrik ederek olağanüstü ileriyi görme yeteneğinden, liderliğinden ve zekasından yararlanmaya devam etmekten dolayı ona olan minnettarlığını dile getirdi.

ABD adına açıklamada Obama, ırkçı rejimin son devlet başkanı Hollandalı Frederik de Klerk ile birlikte 1993 Nobel Barış Ödülü'nü paylaşan Mandela'nın, hoşgörü, merhamet ve uzlaşmada gösterdiği çabaları doğrultusunda ilerlemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Obama, ilk "Mandela Günü"nü Amerikan ve Güney Afrika halkıyla Birleşmiş Milletler ve tüm dünya ile kutladığını kaydetti.

Mandela, 92 yaşını doldurduğu günü Johannesburg'daki evinde ailesiyle geçirdi. Güney Afrikalılar da ilk siyah devlet başkanlarının doğum gününü bahçelere çiçek dikerek, klinikleri boyayarak ve birlik çağrılarıyla kutluyor.

Güney Afrika'da geçen yıl, eski devlet başkanının doğum günü olan 18 Temmuz, kamu hizmetine adanan uluslararası bir gün olarak düşünülen "Mandela Günü" ilan edilmişti.

Mandela, 10 Mayıs 1994'ten 1999'da devletin en üst makamını Thabo Mbeki'ye devretmesine kadar devlet başkanlığı yaptı.

Nelson Mandela'ya 1962'de Lenin Barış ödülü, 1979'da Nehru Ödülü, 1981'de Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü, 1983'te BM Eğitim-Bilim Kültür Örgütü UNESCO'nun Simon Bolivar Ödülü verildi.