BIST 10.708
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,71
HABER /  GÜNCEL

Nijer'deki dramlara Türkiye ışık oldu

Türkiye'den Afrika'ya hiçbir karşılık beklemeden giden Türk doktorlar, binlerce hastaya umut oldu.

Abone ol

Afrika'nın aç ve susuz insanına Türkiye'den uzanan 'doktor eli' inanılması güç tedavi sayılarını ve hasta niteliklerini ortaya çıkardı. 60 Dolar bulamadığı için tam 19 yıldır gözleri görmeyen gençten, lokal anestezi ile ameliyata alınmasına rağmen 'gıkı' çıkmayan çocuğa kadar binlerce vaka, fedakar doktorları bile hayrete düşürdü.

Gönüllüler üst kimliği ile ortaya çıkan bir grup, hiçbir siyasi ya da sivil toplum kuruluşu çatısı altında olmadan Afrika'nın yardıma ihtiyaç duyan bölgelerine yardım ulaştırıyor. 2006 yılından itibaren yardım çalışması yürüten grup ağırlıklı olarak sağlık yardımı ve Afrika insanının tarım, hayvancılık gibi temel konularda eğitilerek beceri kazandırılması çalışmalarını yürütüyor.

Gönüllülerin Afrika'ya yönelik son çıkarması 8 Haziran 2010 tarihinde Nijer'e yapıldı. Öncelik her zaman olduğu gibi sağlık sorunlarının giderilmesine ayrıldığı için grubun büyük bölümü doktorlardan seçildi. Kendi alanlarında uzman 10'u doktor 22 sağlık personeli ile birlikte seramik sanatçısı, iletişimci, iş adamı, bilgi işlemci, ev hanımı ve emekli borsacıdan oluşan 36 kişilik ekip 8 gün boyunca Nijer'deki insanlık dramına tanıklık etti.

TARİF EDİLEMEZ BİR ÇARESİZLİK VE BU ÇARESİZLİĞİ KABULLENMİŞLİK VAR

Grubun organizasyon başkanı iş adamı İbrahim Ceylan'a göre 'Gönüllülük adına bir şeyler yapmak istiyorsanız Afrika'ya mutlaka yolunuz düşer.' Türkiye dahil dünyanın bir çok yerinde afetler sonrasında yaraların sarıldığını ancak Afrika'da bunun bir türlü mümkün olmadığını söyleyen Ceylan, "Bizim yapabileceğimiz tek yardım sağlıktan geçiyor. Afrika'daki açlığı ortadan kaldırmaya Türkiye'nin bütçesi de yetmez. Dolayısıyla Afrika'da doktor eğitemezsiniz. Ancak oraya doktor götürebilirseniz dertlerine çare olabilirsiniz. Tarif edilemez bir çaresizlik var, çaresizliği kabullenmişlik var."dedi. Ceylan'ın "Biz Nijer'i gelişi güzel seçmedik. Bölge ülkeleri arasında inanılmaz bir fakirlik yaşıyor. İnsanlar fakir olduklarının da farkında değil. Tek çeşit yiyecekle doğup tek çeşit yiyecekle ölüyorlar. İkinci bir yiyecek bilmiyorlar. Bu nedenle birçok yiyeceğin tadını bilmeden ölen binlerce Nijerli var." dedi.

Ceylan'ın tespitleri arasında en dikkat çekenlerinden biri kuşkusuz Nijerliler'in yiyecek imkânlarıyla ilgili. Fakir halkın 'milet olarak adlandırılan bir çeşit kuş yemi ile beslendiğni anlatan Ceylan, "Her öğünde içerik olarak besleyici olan bu gıdayı tüketiyorlar. İkinci bir besin kaynakları yok." değerlendirmesini yaptı. Ceylan, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın (TİKA) kendilerine sağladığı desteğin de altını çizdi.

11 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUKLALARI OYUN ÇAĞINDA 'KOCA' İLE TANIŞIP ANNE OLUYOR

Nijer'deki sosyal sorunların en önemlilerinden biri erken evlilikler. Uzmanların belirlemelerine göre iklim şartları nedeniyle daha erken ergenlik çağına giren kız çocukları 10 yaşında evlenip 11 yaşında anne olabiliyor. Doğum alışkanlıklarındaki bir yanlışlık nedeniyle yaklaşık 200 bin kız çocuğunun sağlıksızlık tehdidi altında kaldığı ülkedeki durumu Operatör Doktor Serhat Onur'un şu sözleri özetledi: "Kötü bir alışkanlıkları var. İdrar torbaları dolu bir şekilde doğum yapıyorlar. Bu da doğum sonrasında sürekli idrar kaçırma vakasına neden oluyor. Bu duruma gelen yaklaşık 200 bin kız çocuk var Nijer'de. Bunların bir kısmı doğumda ölüyor bir kısmı ise çocuklarını kaybediyor. Kızların bu hastalığa taktıkları isim "ölümden önceki dram". Yani bu onlar için hayatlarının bir bölümünün adı haline gelmiş. 'Keşke ölsek de kurtulsak' diyorlar. Sokaklara düşüp eşleri tarafından evlerden atılıyorlar.

Gönüllülerin şahit olduğu bazı olaylar ülkedeki sağlık koşullarının niteliği ile ilgili ipuçları verdi. İbrahim Ceylan'ın dile getirdiği olayda ama bir gencin nasıl tedavi edildiği anlatıldı: "19 yaşında bir çocuk katarakt ameliyatı yapıldı. 19 senedir 50 dolarlık bir katarakt ameliyatı olamamış. Bulunduğu yerden 60 dolar verse ve ulaşım imkânı bulsa dünyası aydınlanacak. Bizim oraya geleceğimizi radyodan duymuş. Ancak hastanenin çok yakınına kadar gelebilmiş. Biz ara sıra çıkıp iki gözü görmeyenleri ararken çocuğu markete giderken gördük. Bizim gönüllümüz görmüş, soruşturmuş, sonra yardım etmiş. Hastane yakınında iki günden beri oturuyormuş. Ancak o kadar yaklaşabilmiş, Onu bulup getirdiler. Hemen ameliyata alındı ve ertesi gün görmeye başladı."

Doktor Onur'un anlattığı diğer olayın kahramanı ise 5 yaşında. Çocuk yaşına rağmen acıya karşı insanların nasıl duyarsız hale geldiklerini anlatan Onur, "Mesane taşı olduğunu belirledik. Ama genel anestezi yapılması gerekiyor. Böyle bir şansı yoktu. Bu nedenle çok uzaktan geldiği için lokal anestezi yapmaya karar verdik. Düşünün 5 yaşındaki çocuk lokal anestezi ile acı duymaması mümkün mü. İnanın çocuk gık demedi. Yüzünde bir acı ifadesi yoktu. Normalde acımaması mümkün değil. Ama çocuğun yüzüne baktığımız zaman biz ona gülümsüyorduk, o bize gülümsüyordu. Çünkü başka şansı yoktu çocuğun. Bir sonraki sefer belki de olmayacaktı onun için." dedi

Gönüllülerin internet üzerinden haberleşmek ve çalışmaların duyurulması için kullandıkları gonulluler.info isimli bir internet siteleri bulunuyor. Bu site üzerinden irtibata geçilerek hem yardım çalışmalarına katılma, hem de yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırılma imkanı bulunabiliyor.