BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN

O Ses Türkiye birincisinden PKK'lı tepkisi!

Söylediği Ahmet Kaya şarkıları ile çok sevilen ve birinciliği oturan Mustafa Bozkurt yarışmadan sonraki eleştirileri böyle değerlendirdi

Abone ol

O Ses Türkiye’nin finalinde favori gösterilen Ayda’yı geçerek birinci olan Mustafa Bozkurt, Türkiye’de insanlara popüler kültürün dayatıldığını iddia etti. Milliyet’e konuşan Gaziantepli Mustafa, yarışmada Ahmet Kaya şarkıları söylediği için bölücü ve PKK’lı yaftası yediğinden dert yandı.

İşte o röportajın bir kısmı;

BU ÜLKEDE NE YAPILDIDA TARTIŞILMADI

* Yarışmada son ana kadar Ayda favoriydi. Siz birinci olunca tartışmalar da başladı. Neler söylemek istersiniz?

O kültürel bakış açısıdır. Popüler kültür dinleyicisi tabii ki Ayda’yı öne sürecektir. Halk kültürü dinleyicisi halk müziği dinleyicisi beni ön plana sürecektir. Kim nereden bakarsa öyle görür. Tartışmalar tabii olacak. Bu ülkede bu zamana kadar ne yapıldı da tartışılmadı ki. İyi ne yapıldıysa hep tartışılmıştır.

BEN UTANARAK GELDİM

* Bu durumda halk kültürü popüler kültüre galip mi geldi?

Galip değil, sadece hasret giderildi diye düşünebiliriz. Son yıllarda bu tür yarışmaların sayısı fazlaca arttı. İlk defa bu kadar büyük kitlesi olan yarışmada halk müziği örnekleri birinci olmuş oldu. Yarışmadaki ilk cümlem “Buraya utanarak çekinerek” geldim oldu. Yıllarca bağlama kucağımda türküler söyledim ve “Buraya gelirken çekindim’ dedim. Çünkü neden? Hep bize lanse edilen ekranlarda popüler kültür ürünleri var. Bu gün Türkiye’nin en büyük müzik kanallarında bir tane halk müziği göremezsiniz. Bu maddiyatla olacak bir şey değildir.

BENİM BU KONUDA YEMİNLERİM VAR

Bu bir dayatma. İnsanlara kendi kültürü unutturma çabasıdır. Benim bu konuda yeminlerim düşüncelerim var. Bu tabuları yıkıp, halk kültürünü daha ön plana çıkaracağım. Bir Pir Sultan türküsü bin yıldır dinleniyor. Bunu herkes bilir ama diyelim ki bir Tarkan’ın 10 sene önceki şarkısı şu an gündemde midir? Değildir. Kötü demem, onun müziği kötü değildir ama kalıcı da değildir. Bin yıl geçse de Ahmet Kaya’nn, Mahsuni Şerif’in türküleri söylenecektir.

PKK'LI YAFTASI DEĞİLİM

* Halk müziği yaptığınız için bazı şeyleri ispatlamanız daha mı zor?

Biraz daha zor. İlk birinciliği aldığımda konuşma yaptım. Vatan hainliği, PKK’lı yaftası vuruldu, şu denildi bu denildi. Güzel tepkiler de vardı.