BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.433,66
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Öcalan'ın seçtiği üç ismin sırrı

Abdullah Öcalan'ın ikinci İmralı heyeti için neden Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Pervin Buldan'ı tercih ettiği ortaya çıktı.

Abone ol

Yılbaşında gerçekleştirilen birinci İmralı görüşmesinden sonra gerçekleşmesi beklenen ikinci İmralı heyetinde isim krizi dün çözüldü. BDP'nin Adalet Bakanlığı'na bildirdiği isimler sonrası gözler hükümetten gelecek cevapta.

BDP'nin ilk olarak Öcalan'ın talebi doğrultusunda eşbaşkanların adaya gitmesini istediği biliniyordu. Ancak ikinci seçenek olarak daha ılımlı isimler tercih edilmişti ve bu isimler dün sunuldu. BDP, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan isimlerini verdi.

İmralı’ya gidecek BDP heyetinin belirlenmesi ile ilgili kriz çözüldü. Öcalan, Ahmet Türk ve Ayla Akat’la yaptığı görüşmede, BDP ve DTK eşbaşkanlarını beklediğini söyledi. Bunun üzerine BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk için resmi izin istendi. Ancak hükümet bu isimleri kabul ettmedi. BDP bunun üzerine Demirtaş, Buldan ve Türk’ü gayri resmi bildirdi. BDP, Bakan Ergin’e “Başka isim vermeyeceğiz” dedi. Bu süreçte krizin isimlerden değil, Öcalan ile MİT arasındaki görüşmelerdeki pürüzler nedeniyle kesildiği de belirtildi.

KÖTÜ NİYET ARARIM

Bu aşamada hükümet, MİT’i devreye soktu. MİT heyeti Öcalan’la isimler konusunu görüştü. Görüşmeden sonra Mehmet Öcalan’ın adaya gitmesine izin verildi. Öcalan, kardeşine Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın ismini verdi.

Eşbaşkanların gelmesini istediğini ancak daha fazla kaybedilmesini istemediğini söyleyen Öcalan, bu isimlere hükümetin itiraz etmeyeceğini düşündüğünü belirtti.

Öcalan “Bu 3 isme de ‘hayır’ derlerse bunun arkasında çok büyük bir kötü niyet olduğunu anlayacağım. Böyle bir şey olursa süreç sıkıntıya girer” dedi.

BDP Meclis grubu toplantısından sonra yapılan açıklamada da “Öcalan’ın yaklaşımı sorun çözücü ve tıkanıklığı aşıcı bulunmuştur” denildi.

ÜÇ İSMİN SIRRI: DENGE

Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan isimleri ilginç bir denge oluşturuyor. Adeta üç siyasi eğilim birleştiriliyor.

Pervin Buldan geleneksel çizgiyi temsil ediyor. Uzun süredir Kürt hareketinin içinde ve milliyetçi kanadını önde gelen isimlerinden..

Sırrı Süreyya Önder, hareketin sosyalist kanadını temsil ediyor denebilir. Seçim ittifakı ile BDP'den milletvekili oldu.

Altan Tan Güneydoğu'da Refah Partisi'ni örgütleyen isim olaraka biliniyor. İslamcı Kürtlere sesleniyor. BDP'nin yeşil kanadı denebilir.

İŞTE LİSTENİN ŞİFRELERİ

BDP'nin İmralı'ya gidecek ikinci heyet için Abdullah Öcalan'ın verdiği isimler doğrultusunda hazırladığı yeni listede yer alan Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Pervin Buldan'ın öne çıkmasının şifreleri, Öcalan'ın avukatları ile Mayıs 2011'de yaptığı görüşmenin satır aralarında saklıydı.

Öcalan, 4 Mayıs 2011'de yapılan görüşmede avukatlarına, Haziran ayında yapılacak genel seçimlerle ilgili “Batı'daki Türkiye kamuoyundaki çalışmaların yapılması, geliştirilmesi önemlidir. Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel'e ve diğerlerine selamlarımı söyleyin. Bu konuda onlara önemli sorumluluklar düşüyor. Bunun farkında olsunlar, çalışmalarını genişletsinler, birliği sağlasınlar. Ertuğrul Kürkçü'ye özel selamlarımı söyleyin" demişti. Bu gelişmenin ardından Önder İstanbul 2. Bölgeden aday gösterilerek parlamentoya girmişti. Önder daha sonra Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nada seçilmişti.

TAN DA ADAY GÖSTERİLMİŞTİ

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da aynı süreçte Öcalan'ın önerisi doğrultusunda aday gösterilerek Diyarbakır Milletvekili olarak seçimi kazanmıştı. Tan daha sonra da, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda BDP'yi temsilen görev almıştı. Dindar kimliği ile de bilinen Tan, bölgedeki muhafazakâr kesimin de oylarını almıştı.

ÖCALAN’IN ÖNERDİĞİ İSİMLER

BDP Grup Başkanvekili Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise ikinci listede çıkan isim krizinde, Hükümet'in onay verdiği tek isim özelliğini taşıyordu. Buldan'ın BDP'nin kurumsal kimliğini temsil etmesi açısından Öcalan tarafından önerilen yeni listede de yer bulduğu belirtiliyor.
Seçilen üç isim ayrı ayrı kamuoyuna ayrı ayrı mesajlar verdi. Buldan’ın grup başkanvekili olması nedeniyle partinin kurumsal kimliği temsil edilirken, Tan ile muhafazakar kesime, Önder ile sol kesime mesaj verilmiş oldu. Seçilen isimlerin çözüme katkı yapmasının yanı sıra kamuoyunu tahrik etemeyecek isimlerden seçilmesine özen gösterildi. Şiddet ve kışkırtıcı demeçlerden uzak olan isimler yeni İmralı yolcusu olarak ortaya çıktılar.

Daha önceki İmralı ziyaretinde yer alan Ayla Akat ile şu anda listeye dahi edilen Altan Tan ile Sırrı Süreyya Önder de Meclis Uzlaşma Komisyonu’nun üyesi. Böylece uzlaşma komisyonunun üyeleri İmralı sürecinde yer almış oldular. Böylece yeni anayasa sürecinde Öcalan üyelerle bir araya gelmiş olacak.

NEDEN TAN VE ÖNDER?

Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı iken Altan Tan da RP Güneydoğu müfettişliği görevini yürütüyordu. Resmi anlamda olmasa da Tan, Kürt meselesi ve Güneydoğu ile ilgili Erdoğan'la çalışmalarda bulunuyordu.

Milletvekili seçilmeden önce yönetmen, yazar ve gazeteci olan Önder de sol ve sosyalist kimliğinin yanı sıra kamuoyuna çatışmacı değil, sempatik bir dille mesaj aktarabilme özelliğiyle tanınıyor.