BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.426,66
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen'den diğer cemaatlere barış eli

Fethullah Gülen şaşırtan bir çıkışla kendisini eleştiren bütün cemaatlere barış eli uzattı.

Abone ol

İNTERNETHABER / Fethullah Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen son sohbetlerinde aralarının bozuk olduğu söylenen diğer cemaatlere barış eli uzattı. Gülen sohbetinde Süleymancılar grubunun lideri Süleyman Efendi hakkındaki bir anısını da anlatarak cemaatin diğer cemaatlere bakış açısını da aktardı.

"Kim ne yaparsa yapsın bize hoş görmek düşer" diyen Gülen herkesle kucaklaşmak gerektiğini Mevlana'nın ‘Yüzde ısrar etme, doksan da olur / İnsan dediğinde, noksan da olur / Sakın büyüklenme, elde neler var / Bir ben varım deme, yoksan da olur!" sözleriyle ifade etti. 

"SÜLEYMAN EFENDİ HAZRETLERİ" DEMEK LAZIM

Gülen, Süleyman Efendi'ye "Hazretleri" ifadesini kendilerinin de kullanmalarına diğer çevrelerinin şaşırdığına dikkat çekti. Moğolistan'da yaşanan bir anıyı şöyle anlattı:

Yakın tarihte cereyan etmiş bir canlı örneğini anlatayım ama şahsın adını vermeyeceğim. Hasedin tepkisi vardır, bazen rekabetin reaksiyonu vardır, bazen tenafüsün o mevzuda bir ittirmesi ve kaktırması vardır. Bir yönüyle bunların hepsinin bahis mevzu olabileceğini hesaba katmak lazım. Bu mübarek arkadaşımız Moğolistan’a gitmiş. Malum arkadaşlarımızın ilk gittiği yerlerden biri Moğolistan’dı. Okul açtılar orada. Örnek alarak başka camiadan da gittiler. Süleyman Efendi Hazretleri’nin talebeleri de gitti, orada kurs açtılar, yurt açtılar. Allah sa’ylerini meşkûr etsin. Birlerini bin yapsın inşallah. Şimdi bu güzel arkadaşımız var ya, bahsettim bak. Gidiyor oraya, geziyor. Sonra sizin arkadaşlarınızdan okulda bulunan idareci veya oradaki rehberle karşılaşıyor. Başkalarının da hizmeti var mı, diye soruyor. Evet var. Elhamdülillah, Süleyman Efendi Hazretleri’nin talebelerinin de kursları var, diyor.

ÇARŞAMBA CEMAATİ DEYİP HAKARET ETMEDİM 

‘Allah Allah, siz Süleyman Efendi Hazretleri mi diyorsunuz?’ Mümin bakın. Bu da diyor ki: “Vallahi bizim hoca, Süleyman Efendi’nin adını andığı zaman hiç hazret demediğini duymadık.” Kırk senedir, öyle dedim. Mahmud Efendi deyip geçmedim. Çarşamba cemaati deyip, hakaret ifade eden bir tabirle ele almadım. Ali Haydar Efendi Hazretleri vardı, onun halifesi Mahmud Efendi Hazretleri var. Ve bunların hepsi çok önemli hizmetler icra etmişlerdir. Hep böyle baktık.

Fethullah Gülen bu sözlerle diğer cemaatlere karşı hoşgörüyle bakılması gerektiğini söyledi. Herkesin konumuna saygı duyulması gerektiğini söyleyen Gülen pozitif bütün hizmetlerin kimden gelirse gelsin alkışlanması gerektiği çağrısı yaptı.

"Onlar yıkılsın biz yerine kurulalım" demeyin diye uyaran Gülen haset ve rekabet duygusunun tehlikesine karşı cemaatini uyardı. 

Fethullah Gülen'in bu açıklamaları aralarında soğukluk olduğu söylenen diğer cemaatlerle buzları eriteceği yorumuna sebep oldu.