BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

O ölünce bu meslek tarihe gömülecek

Keçi kılı ve kendirden yapılan Bitlis’e özgü ayakkabı ‘harik’ tarih olmak üzere. Gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün kaybolan yörese...

Abone ol

Keçi kılı ve kendirden yapılan Bitlis’e özgü ayakkabı ‘harik’ tarih olmak üzere. Gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün kaybolan yöresel ürün ve mesleklere harik ustalığı da eklenmek üzere. 16 yıldır harik ustalığı yapan Haydar Yılmaz, bir hevesle işi öğrenmeye başlayanların da kısa sürede vazgeçtiklerini belirtiyor.

MADDİ SIKINTILAR HARİĞİ BİTİRME NOKTASINA GELDİ
Çocukluğundan beri bu işle uğraştığını belirten harik ustası Haydar Yılmaz, harik yapmayı kursta öğrendiğini söyledi. O dönem kendisiyle birlikte bu işe başlayanların kısa sürede harik yapmayı bıraktığını belirten Yılmaz, hariğin yaşaması için vazgeçmediğini ve günümüzde son harik ustası olduğunu söyledi. Yılmaz, “ Harik, Bitlis’e özgü ayakkabı çeşidi, ham maddesi keçi kılı ve kendir. Ben 16 yıldır bu ilimizin kültürünü yaşatmak adına bu mesleği yapıyorum. Şuanda destek veren kurumlarımız var ve harik onlar sayesinde yaşıyor, ancak hariğin son ustası benim ve bıraktığım zaman meslek bitecek” diye konuştu. Zaman zaman kurslar açtığını belirten Yılmaz, “Meslek zor ve pazar sıkıntısı var, maalesef bu yüzden kursiyerlerimiz bu işe devam etmiyorlar. Bu mesleği genç nesillere anlatıp, geleneklerimizi yaşatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
(İHA)