BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

O kumanyanın sırrı çözüldü

Operasyona çıkan askerlerin kendi kendine ısınan yiyeceklerinin içinde, günlük enerji ihtiyacını karşılayan C, D ve B vitaminleri var.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sınır birliklerini ziyareti sırasında büyük ilgi gösterdiği asker kumanyaları soğuk suyla ısınabilmesinin yanı sıra oldukça yüksek besin değeri de taşıyor. 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Sabah'ta Ceyda Karaaslan imzalı haberde o kumanyanın içeriği anlatıldı. Basit bir ısıtıcı mekanizması sayesinde, soğuk suyla 10 dakika içinde ısınan rasyon kumanyalar askerin operasyon sırasında taktik hareketliliğini artırmak için belirli vitamin ve mineraller içeriyor.

100 gram kumanyada, askerlerin enerji ihtiyacını karşılayan C vitamininden en az 40 mg, kemik dayanıklılığını artıran D vitaminden 3,5 mg, konsantrasyonu güçlendiren B vitaminlerinden de 187 mg bulunuyor. Gül, kendisine Yüksekova ziyaretinde tanıtılan kumanyaları şaşkınlıkla incelemiş "Askerine böyle bir yemek veriyorsan, 'Allah devlete millete zeval vermesin' denir" demişti.

TSK, çatışma ve taarruz olmak üzere 2 çeşidi bulunan kumanyalardan yılda yaklaşık 10 bin adet satın alıyor. Çatışma kumanyaları toz haline getirilmiş meyve suyu karışımları ve konsantre yemek çubukları içeriyor. Taarruz kumanyarı ise hareket halindeyken yenilebilecek şekilde tasarlanıyor.