BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.429,48
HABER /  GÜNCEL

O inişi ben yapmadım

Yolcu uçağını yanlışlıkla Nato üssüne indirdiği öne sürülen kadın pilot, o günü anlattı.

Abone ol

Biz onu, tek kare fotoğraftan tanıdık. Gözünde güneş gözlüğü ve yüzünde ışıltılı bir gülümseme vardı. Ama gündeme gelişi, Antalya'dan havalanıp Polonya'nın Poznan kentine giden Sky Havayolları'na ait charter uçağını yanlışlıkla NATO hava üssüne indirdiği, İngilizcesinin iyi olmadığı iddialarıydı. Kadın olması onu ön plana çıkardı. Sky Havayolları'nın tek kadın pilotu Elmas Burçin Açıkgöz'le o günü konuştuk.

Biz sizi sadece tek kare bir fotoğraftan tanıyoruz. Kendinizi tanıtır mısınız biraz?
30 yaşındayım, Sinopluyum, bekârım. Babam emekli hava astsubayı, annem ev hanımı. 16 yaşında paraşüt lisansı aldım, daha sonra Türk Kuşu Uçuş Okulu'na gittim. Açık Öğretim'de işletme 3'üncü sınıftayım. Pilotluğa Air Anatolia'da başladım. 2001'den beri Sky Havayolları'ndayım.

Pilotluğa başlarken "Ben kadınım, bana güvenirler mi?" diye düşündünüz mü hiç?
Bu bizim kendimize yaptığımız bir haksızlık. İlk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'dir. Çok uzun yıllardır kadınlar havacılıkta zaten var. Erkekler bu konuda endişe etmesinler. Ayrımı yapan erkekler zaten.

Polonya'daki olay nasıl gelişti?
Bu olay incelemede şu anda, otoriteler rapor yazacaklar. Benim de onları atlayıp konuşmam etik olmaz.

Askerler uçağa neden girdi?
NATO üssündesiniz. Askerin uçağa girmesinin tek sebebi, uçuşu engelleyecek hiçbir şeyin olmadığını teyit etmekti. Bize yardımcı oldular. Daha sonra da 'İyi uçuşlar' deyip gittiler.

Terör eylemi diye sizi havada vurabilirlerdi, korkmadınız mı?
Hayır, korkmadım. Bir kere Kahire'den kalktıktan hemen sonra havada benim uçağıma yıldırım çarptı. Bir keresinde pist üzerinde giderken tek motorum arıza yaptı, kalkıştan vazgeçtik. Bu olayda bir sürü asker vardı, ben daha güvende olduğumuzu düşündüm. Her olayda soğukkanlı olmak, bir sonraki safhayı düşünmek zorundasınız. Olayın ardından gayet normal, uçuşumuza devam ettik, yolcumuzu da alarak Antalya'ya döndük.

Yanlış piste inişi siz mi yaptınız?
Hayır, kaptan pilot indi. Kuleyle ben konuştum. İngilizcemin yeterli olduğunu biliyorum.

Sivil Havacılık'ın verdiği 15 günlük bir ceza vardı?
Havacılık sektöründe herhangi bir aksaklık meydana geldiği zaman ekstra bir eğitimle pilotların kendini geliştirmesi gerekiyor. Ben 15 gün yer ve uçuş eğitimi aldım. Burada cezalandırma söz konusu değildir. Bu bir eğitim, geliştirme.

'Güzel kadın, üstelik pilot'
Haberlerde yer alan 'kadın pilot' vurgusu sizi rahatsız etti mi?
Hayır. O fotoğrafı çok beğendiler. Siz ne yaptığınızı biliyorsunuz, kendinizden eminsiniz. O yüzden kendinizi üzmeniz için herhangi bir sebep yok. Ben işimi iyi yapmaya çalıştım ve bundan sonra da yapmaya çalışacağım.

Bu olaydan sonra nerelere uçtunuz?
Almanya'ya, Amsterdam'a, bir de Polonya'da başka bir meydana uçtum. Yolculardan "Sizi gazetede görmüştüm" diyenler oldu. Ama bir tedirginlik sezmedim. Daha çok sempati duymuş gibilerdi. Zannediyorum, "Bu kadar güzel bir kadın, bir de pilot" diye pozitif bir tepki var.

Yakında kaptan pilot olacak

SKY yetkililerinin "En başarılı ve disiplinli pilotlarımızdan biri" dediği Açıkgöz, 6 bin saati aşan uçuş süresiyle yakında kaptan pilot olacak.

Haber: PINAR AKTAŞ
Kaynak: Milliyet