BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.435,47
HABER /  POLİTİKA

Lübnan tezkeresinin şifreleri

Salı günü görüşülecek olan Lübnan'a asker tezkeresinin detaylarında ne var?

Abone ol

Önümüzdeki salı günü TBMM genel kurulunda görüşülecek olan Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin tezkereyle, BM Barış Gücü içinde yer alacak ülkelere sunulacak imkanlar hakkında ayrıntılı bilgi ortaya çıktı. Tezkerede genel ifadelerle yer alan bölümlerin, perde arkasında kalan teknik içeriği şöyle:

HAVAALANLARI

İstanbul’daki Sabiha Gökçen ile Adana’daki Şakir Paşa sivil hava limanları, BM Barış Gücü içinde yer alacak ülkelerin havadan lojistik ikmali için kullanıma açılacak. Acil bir durumda Ankara Esenboğa Havalimanı da kullanılabilecek. Ayrıca teknik bir arıza veya insan hayatının kurtarılması için gereken "acil mecburi inişler" için uluslararası kurallar gereği İncirlik Üssü dahil tüm Türkiye’deki havaalanlarına iniş yapılabilecek. Ancak öncelik Sabiha Gökçen ve Şakir Paşa’da olacak. Silah sevkiyatı da dahil yükün ve personelin tüm ayrıntıları önceden Türk tarafına iletilecek ve kontrol Türk makamları tarafından yapılacak.

LİMANLAR

Denizden lojistik ikmal için Mersin ve İskenderun limanları BM Barış Gücü’nde yer alacak ülkelerin kullanımına açılacak. Bu limanlara gelecek gemilerdeki yük ve personel için de ön bildirim yapılacak ve yine Türkiye makamları tarafından kontrol edilecek.

İRTİBAT SUBAYI

Türk askerinin barınak, gıda ve sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılayacak öncü istihkam birliğinin görev bölgesine nakli ve lojistik ikmal ile Lübnan’a gönderilecek insani yardım malzemelerinin yerine ulaşması için Beyrut limanında Türk irtibat subayları da görev alacak.

TÜRKİYE’DE EĞİTİM

Türk Silahlı Kuvvetleri, Lübnan askerine hem ülkesinde, hem de Türkiye’de eğitim verecek. Türkiye’deki askeri okullarda verilecek olan eğitimden, çoğunlukla Lübnan ordusu içinde kilit görevler yapacak olan subaylar yararlanacak.

Haber:Uğur ERGAN
Kaynak:Hürriyet