BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.477,98
HABER /  DÜNYA

İrandan müzakere çağrısı

BM, İran'a yaptırım için hazırlanırken, İran, çözüm için müzakere çağrısında bulunuyor.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sonlandırmayan İran'a yaptırım için hazırlanırken, İran, sorunun çözümü için müzakere çağrısında bulunuyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yapılan görüşmenin ardından müzakere çağrısını dile getiren İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Ali Laricani, "Görüşmeler sürecinde sorunun çözümü için en iyi yolun müzakerelerden geçtiği yönünde uzlaşmaya vardık" dedi. Nükleer sorunun çözüme ulaştırılmasında Annan'ın kabiliyetlerinden yararlanmayı umduklarını belirten Laricani, "Kofi Annan'ın, İran'ın nükleer programına ilişkin bakış açısı olumlu ve sorunun çözümü için destekçi tavrını sürdürüyor" şeklinde konuştu. Karşılıklı güvenin tesis edilmeye başladığını dile getiren Laricani, "Kapsamlı ve ciddi bir şekilde müzakerelere açığız ancak hiçbir şekilde önkoşul kabul etmeyeceğiz" dedi.

Öte yandan, İran her fırsatta çalışmalarının sivil amaçlı olduğu ifade etmiş, ancak Batılı devletler bu çalışmaların ardında yatan ana unsurun nükleer silahlanma olduğu konusunda ısrar etmişti. Bu arada AB Dışpolitika Şefi Javier Solana, AB Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşmede AB'nin İran'a uranyum zenginleştirme çalışmalarını sonlandırmak için "kısa" bir zaman verilmesini istemiş, fakat kesin bir tarih belirlenmemesi gerektiğini söylemişti.