BIST 10.056
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.434,35
HABER /  DÜNYA

AB müzakereleri durabilir sinyali

Kıbrıs Rum Kesimi yüzünden AB'den müzakereleri durdurma sinyali geldi.

Abone ol

Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne hava ve deniz limanlarını açmayı reddetmesine yönelik olarak Avrupa Birliği'nin (AB) Ankara ile yürüttüğü uyum sürecini tamamen askıya almayabileceği bildirildi.

Bazı diplomatlar, Türkiye'nin reddinin uyum sürecinin tamamen durması manasına gelebileceğini iddia ediyor. Ancak AB dönem başkanlığını yürüten Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja meslektaşları ile yaptığı görüşmenin ardından Brüksel'in Ankara'ya cevabının birkaç müzakere başlığı ile sınırlı olabileceğini ima etti. Tuomioja, "En azından tek pazarla ilgili başlıkların açılmaması doğal olur." dedi.

Diplomatlar, onlarca başlığın bu durumdan etkilenebileceğini ancak sağlık, kültür ve eğitim gibi başlıkları etkilenmeyeceğini ifade etti.

Avrupa Birliği, Türkiye'nin Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesini istiyor. Ancak Ankara, KKTC'ye uygulanan izolasyonların devam ettiği sürece Rumlara liman ve havalimanlarının açılmayacağını vurguladı.

Fin Bakan Tuomioja, Türkiye'nin Ek Protokolu uygulamamasının ciddi bir sorun yaratacağı uyarısında da bulundu. Tuomioja, "İlişkilerde bir kriz istemiyoruz." dedi.