BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,94
ALTIN 2.426,76
HABER /  MEDYA

O dizilere RTÜK ayarı yayından kaldırılacak

Son dönemde televizyon dizilerinde sıkça rastlanan küfürlü sahnelere RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya tepki gösterdi. Bip'lemekle küfrün kapatılmadığını söyleyen Yerlikaya, gerekirse dizinin yayından bile kaldırılacağını ifade etti.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, televizyonda uygunsuz sözlerin ‘bip’lenmesine ilişkin, “Böyle bir rezalet olur mu? Gerekirse programın yayından kaldırılması cezası vereceğiz, çünkü bu masum olmaktan çıktı” dedi.

Yerlikaya ‘aile dostu’ dizi ve filmlere 2018’de teşvik vermeye başlayacaklarını söyledi. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini belirten Yerlikaya, “2018 bütçesine de koyduk. Aile dostu dizilere ödüller vereceğiz. İlgili bakanlıkla bunun kriterlerinin nasıl olacağı ve ne şekilde gerçekleşeceğine dair çalışmaları şimdiden başlattık. Yakında bu netleşecek” diye konuştu.

'DUDAK HAREKETİNDEN KÜFÜR ANLAŞILIYOR': RTÜK’e yapılan yazılı ve elektronik şikayetlere konu olan olumsuzlukların önlenmesi için çeşitli yaptırımlar uyguladıklarını söyleyen Yerlikaya, dizi ve programlarda ‘uygunsuz’ sözlerin ‘bip’lendiğini anımsattı.

Yerlikaya, şöyle devam etti:

 Son zamanlarda bu ‘bip’lemenin tadı tuzu kaçtı. Öyle ki; bazen galiz küfürler de oluyor. Kulağa hoş gelmeyen, tırmalayıcı ‘bip’lemeler olmaya başladı. Küfrü senaryoya neden koyuyorsun? Böyle bir rezalet olur mu? Hem orada küfür ettireceksiniz, dudak hareketlerinden o küfrün ne olduğu anlaşılıyor zaten. Çok galiz küfürler ve hakaretler… O zaman neden koyuyorsunuz bunu? Bunların üzerine gideceğiz. Vatandaşı aldatmak için, güya ‘bip’leyerek senaryoya bol miktarda koyarak bu işi yaparsanız, istismar ediyorsunuz demektir. Bu bip’lemeler de bu anlamda istismar ediliyor. Güya ‘bip’lemekle o küfrü ortadan kaldırıyor.”

'TABANA KÜFÜR VE HAKARET YAYARAK…': “Gerekirse programın yayından kaldırılması cezası vereceğiz, çünkü bu masum olmaktan çıktı” diyen RTÜK başkanı, bahsettiği yayınların internette sansürsüz izlendiğini belirtti.

Yerlikaya şöyle devam etti: “Buradan da kasıt olduğu anlaşılıyor. Tabana bu küfür ve hakaretleri yayarak, toplumu bu yönde olumsuz etkilemiş oluyorlar. Reyting kaygısıyla yapıyorlar. Bunlara müsaade etmeyeceğiz.”

'MÜSTEHCEN YAYIN OLMASIN' : Televizyon yöneticileri ve yapımcılarla belirli aralıklarla bir araya geldiklerini aktaran RTÜK başkanı, sözlerini şöyle bitirdi: 

“Her yönden destek vermeye çalışıyoruz. Onlardan istediğimiz şu; dizi ve program izlerken kumandayı bir kenara bırakarak, üç kuşağın bir arada televizyon izleyebilmesi. Yani, dede, baba ve çocukların birlikte televizyon izleyebilmesi. ‘Biz ne yaparsak suç olmaz’ diye soruyorlarsa; dede, baba ve çocuk birlikte yüzleri kızarmadan, utanmadan rahatça izliyorsa bu dizide sorun yoktur, demektir. Televizyonda ‘Burada küfür olur mu, müstehcen sahneye gerek var mı’ dedirtmeyen yayın olsun yeter. RTÜK olarak program durdurma cezası verme heveslisi de değiliz. Özdenetimle kendileri yanlışları düzeltmeliler.”