BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.477,90
HABER /  DÜNYA

Okullar 3 gün tatil edildi İran'da büyük panik var

İRAN hava kirliliği sebebiyle Tahran'da okulların 3 gün tatil edilmesine karar verdi. Tatil kararına rağmen hava kirliğinde artış yaşanması panik yarattı.

Abone ol

İRAN'ın başkenti Tahran'da tüm okullar 3 gün tatil edilmesine rağmen hava kirliliği önlenemiyor. Cevan Haber Ajansı'na konuşan Tahran Çevre Koruma ve Gözetleme Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Restgari, Tahran'da hava kirliliğinin 160 mikrogram/metreküp seviyesine çıktığını söyledi. 

HAVA KİRLİLİĞİ İÇİN KIRMIZI ALARM

Restgari, "Tahran'da son 24 saatte ölçülen hava kirlilik derecesi 160 mikrogram/metreküp, bu sağlıksız (kırmızı) seviyedir." dedi.

Gözaltına alınmıştı! Filistinli cesur kızın babası dehşeti anlattı

İlna Haber Ajansı'na konuşan Tahran'a bağlı Rey Şehri İlçesi Belediye Başkanı Hidayetullah Cemalipur, Tahran'da en kirli havanın 184 mikrogram/metreküp ile adı geçen ilçede ölçüldüğünü söyledi. 

Cemalipur, "Tahran'da en yüksek hava kirliliği ilçemizde 184 mikrogram/metreküp olarak tespit edilmiştir. Şu ana kadar Firuzabad Hastanesi'ne 100 kişi nefes daralması sebebiyle baş vurdu ve ayakta tedavileri yapıldı." dedi. 

DİĞER ŞEHİRLERDE DURUM DAHA KÖTÜ

Başkent Tahran'ın yanı sıra Tebriz, Urumiye ve Ahvaz kentlerinde de hava kirliliğinin yüksek seviyelerde olduğu belirtiliyor.

İran Çevre Koruma Kurumu Başkanı İsa Kelanteri, "Araçlarda uluslararası standartlara uygun olmayan yakıt kullanılmaktadır. 20 yıl önceki teknolojiye sahip araçları halka satmakla bu iş olmuyor. Tahran İran'ın havası en kirli şehri değildir. Urumiye, Tebriz ve Ahvaz'ın havası Tahran'dan daha da kirli." açıklamasında bulundu.  

Şehrin hava sirkülasyonuna uygun olmayan konumu ve nüfus yoğunluğunun yanı sıra eski model araçlar ile yaygın olarak kullanılan motosikletlerin çıkardığı egzoz gazları, Tahran'da hava kirliliğini artıran etkenler arasında gösteriliyor. 

Hava kalitesi endeksinde bir metreküp hava içindeki partikül maddeye (PM10) göre belirlenen değerler şöyle sıralanıyor:


0-50 arası "temiz hava" (yeşil), 51-100 "orta" (sarı), 101-150 "hassas" (turuncu), 151-200 "sağlıksız" (kırmızı), 201-300 "kötü" (mor), 301-500 "tehlikeli" (kahverengi).