BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,57
ALTIN 2.381,67
HABER /  GÜNCEL

O ABD'liden Paşa'yı vur emri

Hüseyin Kıvrıkoğlu'na diş bileyen dönemin ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in Paşa'yı 'vur' emri verdiği iddia ediliyor.

Abone ol

Wolfowitz, "Kürt devletine izin vermeyiz" diyerek odasından kovan Kıvrıkoğlu için "Derhal ortadan kaldırın" talimatı verdi. Plan Wolfowitz'in metresinin başka bir yerde konuşmasıyla deşifre oldu.

Takvim Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler çok konuşulacak iddianın ayrıntılarını yazdı. Irak'ın işgali öncesi 16 Temmuz 2002'de Ankara'ya gelen dönemin ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile Genelkurmay eski Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu arasındaki şok diyalogları böyle anlattı:

SİNİRLİ BİR ŞEKİLDE ODAYI TERKETTİ

(...)Çıkış yolu bulamayan Washington devreye girip Başbakan Ecevit'ten "aracı olmasını" rica etti. Kıvrıkoğlu Paşa, Ecevit'e de kibarca "Hayır" diyerek görüşmeye yanaşmadı. Kriz giderek büyüyünce rahmetli Ecevit tekrar telefona sarılarak "En azından iki-üç dakika görüşün bari" teklifini iletti. Paşa hiç de istemeyerek "Peki" cevabını verdi.
Randevu baskıyla alınmıştı. Paşa sinir küpüydü. Görüşme başlamış ama suratlar asıktı. Birkaç dakika içinde elektriklenme tüm odaya yayıldı. ABD'li konuk Irak işgalini masaya getirmişti. Peşpeşe akıl almaz istekler sıralıyordu. Silah arkadaşlarının "Hacı" diye andığı Paşa, Wolfowitz'in GENEL VALİ gibi konuşması üzerine çok sert tepki verdi. "Kerkük'ü de içine alan bir Kürt Devleti kurulması söz konusu olursa, doğrudan ve açıkça oraya, bölgeye gireceğimizi, müdahale edeceğimizi biliniz" diye çıkıştı.
Wolfowitz neye uğradığını şaşırdı.
Ne yapacağını bilemez hale gelen Wolfowitz "Ben, ABD Savunma Bakan Yardımcısıyım, benimle böyle konuşamazsınız" dedi. Orgeneral Kıvrıkoğlu da "Ben de Türk ordusunun başıyım ve üstelik de Türkmen asıllıyım" diye karşılık verdi.
Şaşkına dönen ABD'li sinirli bir şekilde salonu terk etti.

METRESİ AĞZINDAN KAÇIRDI

Bu şekilde karşılanmayı içine sinderemediğini yazan Diler, Wolfowitz'in bitmeyen kininin nasıl cinayet planına dönüştüğünü yazdı.

(...)Evinde Erhan Göksel ve Cengiz Çandar gibi isimleri ağırlayacak kadar Türkler'le arası iyi olan Amerikalı'nın acısı büyüktü. Elindeki gücü kullanarak son kararını verdi: Kıvrıkoğlu'nu ortadan kaldırın! Wolfowitz'in verdiği emir Türkiye'ye kadar gelmişti. Hazırlıklar başlamıştı. Sinsi plan alttan alta işlerken çılgın Amerikalı'nın o dönem ki METRESİ çok sevdiği bir arkadaşıyla İtalyanlar'ın işlettiği bir lokantaya gitti. Masaya gelen garson İtalyanca selam verip isteklerini almaya başladı. Hanımefendi İtalyan garsonu tehlike görmemiş olacak ki yanındaki okul arkadaşına ŞİFRELİ olarak planı anlatıyordu. ODTÜ'den mezun olan genç hiç bozuntuya vermeden siparişleri alıp İtalyanca selam verip uzaklaştı! Birkaç dakika sonra masaya siparişler geliyor ancak garson görünmüyordu! Lokantayı terk eden genç Ankara'ya mesaj geçiyordu: "Sanırım Hüseyin Kıvrıkoğlu ile ilgili kötü bir gelişme olacak. Koruma altına alırsanız iyi olur!" Wolfowitz'in ekibi Ankara'daki dostlarına "düğmeye basın" talimatı verdi. Ancak Kıbrıs'ta kurşunun sıyırdığı Kıvrıkoğlu'na kimse yanaşamıyordu. Etten duvar örülmüştü. Kimse nerede ne yapacağını kestiremiyordu. Bir süre sonra oluşturulan güvenlik halkası TEHLİKEYİ fark etti. İki şüpheli sınırdışı edildi. Yakalanan yerli işbirlikçilere ne olduğu ise hiç bilinmedi!