BIST 10.158
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.401,94
HABER /  GÜNCEL

NYT'nin müthiş iddiasına Türkiye'den yanıt

New York Times gazetesinde çıkan Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere silah yardımı yaptığı iddiasına Dışişlerinden yanıt gecikmedi

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, ''Türkiye komşu ülkelere silahlı unsurlar gibi herhangi bir sevkiyatta bulunmamaktadır'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal, Bakanlık'ta basın toplantısı düzenledi. Ünal, basın mensuplarına vize muafiyeti ile ilgili bilgi verdikten sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Ünal, vize muafiyeti içi dün atılan imzanın önemine değinerek, bunun Türkiye'nin atması gereken adımları belirleyecek olan 'eylem planı'nın Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanarak Türkiye'ye iletilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısının İstanbul'da yapılacağını belirten Ünal, 2 belgenin imzalanacağını kaydetti. Ünal, devlet başkanları tarafından imzalanacak olan bildirinin yeni bir ekonomik gündem ve 20. yıldönümü zirve bildirisi olduğunu söyleyerek, Arnavutluk ve Bulgaristan'ın Başbakan, Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı düzeyinde bu toplantıda temsil edileceğini belirtti.

Bir gazetecinin New York Times gazetesinde çıkan Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere silah yardımı yaptığı iddiasını hatırlatması üzerine Ünal, ''Türkiye komşu ülkelere silahlı unsurlar gibi herhangi bir sevkiyatta bulunmamaktadır" dedi.

Türkiye'nin Esad'a alternatif olarak kimi gösterdiği sorusu üzerine Ünal, Suriye'de akan kanın durmasının önemine değindi. Ünal, ''Türkiye bu ülkedeki tüm gruplara, kardeşlerimize eşit mesafede yaklaşmaktadır. Suriye Ulusal Konseyi içinde yer alan gruplara da aynı şekilde davranmaktadır. Bizim açımızdan şu ya da bu grup değil, önemli olan Suriye halkının refahı ve geleceğidir'' şeklinde konuştu.

Ünal, Suriye yönetiminin içinde bulunduğu durumu idrak etmesi gerektiğine işaret ederek, ''Bu konuda adımlar atılmalıdır fakat bu adımların hiçbir zaman atılmadığını görüyoruz. Bütün uluslararası kamuoyunun çağrılarına rağmen, Annan Planı'nın açıklanmasından sonra Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre 2 bin kişi ölmüştür'' ifadelerini kullandı.

Cenevre ve Paris toplantılarından beklentilerle ilgili soru üzerine Ünal, Paris toplantısının Tunus ve İstanbul toplantısının devamı olduğunu ve Suriye'nin genel durumunun değerlendirmesinin yapılacağını söyledi. Ünal, kanın durması noktasında nelerin yapılabileceğinin Paris toplantısında görüşüleceğini aktararak, bu konunun ülkeler arasında siyasi netlik kazanacağını söyledi. Ünal, Cenevre toplantısının yeri ve tarihinin belli olmadığını ekledi.

Türk-Arap Forumu'nun Başbakan Erdoğan'ın himayelerinde İstanbul'da düzenleneceğini belirten Ünal, forumun Arap Birliği ile Maliye Bakanlığı desteğinde olduğunu aktardı.
Kıbrıs'ta yeni bir çözüm arayışına yönelik soru üzerine Ünal, durumun Güney Kıbrıs tarafından kaynaklandığını belirterek, Türk tarafının her konuda görüş bildirdiğini kaydetti.