BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.439,83
HABER /  GÜNCEL

Monti: Piyasalar Avrupa'ya saldırabilir

İtalya başbakanı Mario Morti, Euro bölgesi ülkelerinin piyasa saldırılarına karşı beraber hareket etmeleri gerektiğini önerdi.

Abone ol

İtalya başbakanı, Avrupa liderlerini birlikte hareket etmeyi başaramadıkları takdirde piyasaların saldırısına uğrayabilecekleri konusunda uyardı.

Mario Morti, önümüzdeki hafta AB zirvesi için Fransa, Almanya ve İspanya liderleri ile Roma'da buluşacak.

Başbakan, Avrupa Birliği üyeleri birlik halinde hareket etmezse "gittikçe şiddetlenen spekülatif ataklar" olacağı tahmininde bulundu.

Cuma günü yapılacak olan görüşmelerde İspanya'nın resmi olarak Euro bölgesinden mali yardım talep etmesi bekleniyor.

İspanya'nın sıkıntıda olan bankalarını kurtarmak için 62 milyar Euro talep etmesi bekleniyor.

Avrupa yetkilileri bundan önce 100 milyar Euro sağlamayı kabul etmişti.

'Görülmemiş entegrasyon'

İtalyan lider, ülkenin başkentinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile görüşecek.

Monti, Avrupa gazetelerinde yayınlanan yorumlarına göre, "Avrupa halkının öfkesi artar" dedi.

Ayrıca, piyasa saldırılarının AB ilkelerine uymayan ülkeleri hedefleyeceğini belirtti.

Başbakan Monti, Avrupa ekonomilerinin borç krizini "iyi bir şekilde" atlatabilmeleri için "daha önce görülmemiş bir entegrasyona" ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Perşembe günü de İMF başkanı Christine Lagarde Euro bölgesi ülkelerinin "ağır stres" altında olduğunu ve krizle başa çıkabilmek için ekonomilerini bir araya getirmeleri gerektiğini söylemişti.

Lagarde, "İMF, sistemin güvenliğinin yeniden sağlanması için tam ve kuvvetli bir Avrupa para birliğinin yeniden tasdik edilmesi gerektiğine inanıyor. Zira mevcut Avrupa para birliğinin finansal kapasitesi belirsiz" dedi.

İMF başkanı aynı zamanda Euro bölgesinin zorluk çeken bankalara direkt olarak yardım etmesi, ve tehlikede olan ülkeler için kemer sıkma politikalarını biraz rahatlatmaları gerektiğini belirtti.

Almanya'nın öneriyle ilgili ne düşüneceği sorusuna Lagarde'ın verdiği cevap, "Bilgeliğin baskın çıkacağını umuyoruz" oldu.

BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, Cuma günü yapılacak görüşmelerde son kararların verilmesi beklenmese de, Avrupalı liderler arasında eşgüdüm eksikliği üzerinde durulacağını söylüyor.