BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.436,90
HABER /  GÜNCEL

Nusaybin'de barikatların ardında halk pazarı!

11 gün sonra sokağa çıkma yasağının kalktığı Nusaybin'de halk biraz olsun nefes almaya çalışıyor. Tedirginlik sürerken dün barikat ve hendeklerin bulunduğu mahallelere halk pazarı kuruldu...

Abone ol

Nusaybin’de 11 gün süren sokağa çıkma yasağının önceki gün kalkması üzerine halk dün sokağa akın etti. Şehrin giriş çıkış bölgelerinde özel harekat polisleri nöbet tutarken barikat ve hendeklerin bulunduğu mahallelere halk pazarı kuruldu. 

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre Nusaybin'de halk hendek ve barikatlar arasında alışveriş yaptı. Yüzlerce hendek ve barikatın bulunduğu Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir Mahallelerinde evlerini terk eden siviller çatışmaların tekrar başlamasından çekindiği için evlerine dönmekte tereddüt ediyor. 

14 Aralık’ta Mardin Valiliği tarafından Nusaybin’in Yenişehir, Abdulkadirpaşa, Fırat ve Dicle mahallelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı 21 Aralık’ta bütün şehri kapsayacak şekilde genişletilmişti. 11 gün süren sokağa çıkma yasağı 24 Aralık’ta kaldırıldı. Şehir merkezinde günlerdir süren çatışmaların izleri her sokakta, evde ve işyerinde görülebiliyor. Çatışmalardan dolayı altyapı sisteminin zarar gördüğü bazı mahallelere henüz elektrik ve su verilmezken, çatışmaların yaşandığı günlerde hastaneye gidemeyen kronik hastalar dün hastaneye gidip muayene olmaya çalıştı.

DÖRT MAHALLEDE GÖÇ VAR

Çatışmaların yoğun yaşandığı mahallelerde maddi imkanı bulunan siviller Nusaybin’in köyleri ile Mardin’in ilçelerine taşınmış durumda. Nusaybin dışına taşınan ailelerin bir kısmı yasağın kalkmasıyla evlerine geri dönse de hendek ve barikatların bulunduğu mahallelerde çatışmaların tekrar başlamasından endişelenen halkın çoğu evlerine henüz geri dönmedi.

'AİLEM GERİ GELMEK İSTEMİYOR'

Çatışmaların şiddetlendiği bir gün evde uyurken kendilerine ateş açıldığını söyleyen Ömer Ayaz ise yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Yasak ilan edildikten sonra su ve gıda sorunumuz başladı. Evde bulunan kısıtlı gıda malzemeleriyle 10 gün boyunca idare ettik. Sokağa çıktığımızda üzerimize ateş açılıyordu. Bir gece evde uyurken evin duvarı tarandı. Biz duvarın öbür tarafında uyuyorduk. Şans eseri hiçbirimize bir şey olmadı. Bu olaydan sonra beyaz bayrak çekerek mahalleyi terk ettik. Ben evimin durumuna bakmaya geldim. Evde ciddi bir hasar var. Komşularımdan hiçbiri henüz evine geri dönmedi. Ailem bir süre daha kendi mahallemize taşınmamızı istemiyor."



'ÇOCUKLARIMIZ KORKUDAN UYUYAMIYOR'

Yasak kalktıktan sonra evine geri döndüğünde evde bulunan bütün eşyalarının yandığını söyleyen Zeynep Sönmez gördüğü manzarayı, "Bir hafta boyunca evimizden ayrılmadık. Evimizi bırakıp gitmeyi düşünmüyorduk. Ancak çocuklarımız silah seslerinden dolayı artık uyuyamaz olmuştu. Silah seslerini duymamaları için çocuklarımızın kulağına pamuk tıkamak zorunda kaldık. Bu yöntem işe yaramayınca iki gün önce evimizden ayrılıp başka bir mahalleye yerleştik. Bu sabah evimin durumuna bakmaya geldim. Ancak gördüğüm manzara korkunçtu. Evde ne varsa yanmıştı. Evde yangın hâlâ devam ediyordu. Bütün eşyalarımız yandı" sözleriyle aktardı.

PARKE TAŞLARINDAN BARİKAT

Nusaybin sokaklarında gezerken göze çarpan ilk detay ise parke taşlarıyla döşenen yolların son hali oluyor. Nusaybin Belediyesi tarafından daha iyi ulaşım sağlamak için daha önce sokaklara döşenen parke taşları yerlerinden sökülüp barikat yapılmış durumda. Hemen her sokakta 5’ten fazla barikat ve hendeğin bulunduğu 116 bin nüfusluk Nusaybin’de daha önce 7 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.