BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.307,23
HABER /  GÜNCEL

Noterler Birliği'nden sosyal medyada 10 bin paylaşıma tespit

TÜRKİYE Noterler Birliği, sosyal medyada hakaret, yanlış ve yanıltıcı paylaşımların daha sonra silinmesine karşı yaklaşık 10 bin tespit yapıldığını bildirdi.

Abone ol

Türkiye Noterler Birliği'nin 1 Mart 2016'da yürürlüğe giren 'elektronik ortamda tespit' (e-tespit) uygulaması yoğun ilgi gördü.

'Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik'in 1 Mart 2016'da yürürlüğe girmesinin ardından noterler, 'elektronik ortamda tespit' uygulamasıyla sosyal medyadaki bir paylaşımı kayıt altına alabiliyor.

Söz konusu tespit işlemi, her türlü veri için, bilgisayar, tablet, cep telefonu ve bunlar gibi her türlü donanım kullanılarak gerçekleştirilebiliyor.

Silinen paylaşımlar tespit edilebiliyor

Sosyal medya portallarında sıkça karşılaşılan mağduriyetlerin önüne geçilmesini amaçlayan düzenleme ile birlikte getirilen sistem sayesinde, söz konusu paylaşımların silinerek yok edilmesi önleniyor.

Bu kapsamda, sosyal medyada hakaret, kişilik haklarına saldırı gibi mağduriyetlerin yargı sürecine taşınması halinde e-arşive kayıt sayesinde, tespiti gerçekleştirilen veriler yargı sürecinde kullanılabilir hale getirildi.

"Güvenliğe çok önem veriyoruz'' 

Cin, ‘e-noterlik’ uygulamalarında, vatandaş ve avukatların işlemlerini e-imzayla yaptıklarını vurgulayarak, güvenlik konusunda sistemde alınabilecek her türlü önlemleri aldıklarını söyledi.

Cin, "E-noterlik uygulamalarında avukatlarımız ihtarname, ihbarname gibi işlemlerini noterliğe gelmeden elektronik imzalarını kullanmak suretiyle yapma imkanına sahipler. Bu tür durumlarda elektronik imzayla işlem yapıldığı için ve sistemimizde alınabilecek her türlü önlem alınmış olduğu için elektronik ortamda yapılan işlemin güvenliği konusunda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Biz noterler olarak hukuki güvenliği sağlayan kurum olduğumuz için hukuki ve işlem güvenliğine her şeyden daha çok önem veriyoruz" dedi.

Güvenli ödeme sistemi

Başkan Dursun Cin, güvenli ödeme sistemiyle noterlerde dolandırıcılık ve sahtekarlık ihtimallerinin ortadan kaldırıldığını söyledi.

Bu sistemle vatandaşların paralarını güvenli ödeme kuruluşlarına bloke ettirerek, satış gerçekleştikten sonra paralarını aldıklarını anlatan Cin, "Vatandaşlarımızın hem para alışverişi hem de işlem güvenliği yönünden gerçekten çok büyük ihtiyacı karşılanmaktadır. Para taşıma derdine, taraflar arasında para alışverişinde eksik para ya da sahte para çıkması sorunlarını ya da paranın alınmadan karşılıklı güvene dayanarak işlemin bitirdikten sonra paranın verileceği vaadiyle oluşacak sahtekarlık, dolandırıcılık gibi ihtimallerin önüne geçmiş bulunuyoruz" diye konuştu.