BIST 10.219
DOLAR 32,22
EURO 34,75
ALTIN 2.456,65
HABER /  GÜNCEL

Norveçli katliam sanığı beraatını istedi

Breivik, "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en muhteşem saldırıyı yaptığını" ve aynısını yine yapmaya hazır olduğunu söyledikten sonra beraatını talep etti.

Abone ol

Norveç'te 77 kişiyi öldürmekten yargılanan Anders Behring Breivik "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en muhteşem ve sofistike saldırıyı yaptığını" ve tekrarlamaya hazır olduğunu söyledikten sonra beraatını istedi.

Oslo'da dün başlayan davanın ikinci günündeki ilk sorgusunda Breivik bombalı saldırı düzenlediğini ve bir gençlik kampına saldırdığını kabul ediyor, ancak "terör" ve "toplu cinayet" suçlamalarını reddediyor.

Sanık Breivik "Bu eylemler iyilikten kaynaklanıyor, kötülükten değil." diye konuştu.

Breivik, hakimin uyarısıyla sözlerini tamamlarken, amacının Norveç'i göç ve çok kültürlülükten korumak olduğunu da söyledi.

Breivik "Ben zaten düşüncelerimi özgürce ifade edemeyeceğim bir hapishanede doğdum. Bu hapishanenin adı da Norveç" dedi.

Öğle arasından sonra savcılık Breivik'in çapraz sorgusuna geçti.

Sanığa saldırı sırasında giydiği üniformadan Tapınak Şövalyeleri adlı gruba üye olduğu yolundaki iddialarına kadar çeşitli konularda sorular yöneltildi.

Savcılık daha önce böyle bir örgütün bulunmadığı yolunda görüş bildirmişti.

Breivik bu konudaki sorulara Tapınak Şövalyeleri'nin az üyeli bir örgüt olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Sanık ayrıca El Kaide'den de ilham aldığını ve saldırılardan sağ çıkmayı beklememiş olduğunu da söyledi.

Breivik'in avukatları duruşma öncesinde bir çok Norveçlinin sanığın ifadelerinden rahatsız olabileceği uyarısında bulunmuşlardı.

AFP ajansına göre bir yaz kampında öldürdüğü gençleri "Bunlar masum çocuklar değil, siyasi aktivistlerdi." diye tanımladığında, kurban yakınlarının çok rahatsız olduğu görüldü.

Yayınlanmıyor

İfade sırasında yargıç birkaç kez Breivik'in sözlerini keserek konuşmayı kısa tutmasını, Norveç dışındaki ülkeler için yorum yapmamasını ve siyasi nutuk atmaktan vazgeçmesini istedi.

Mahkeme görüşlerini yayınlayacağı bir platform sunmama endişesiyle Breivik'in savunmasının televizyon ve radyoda doğrudan yayınını yasaklamıştı.

Breivik'in davasında tanıklık edenlerin ifadeleri de yayınlanmayacak.

BBC'nin davayı izleyen muhabiri Matthew Price, Breivik'in sözlerinin, cezai ehliyeti olup olmadığını saptamaya çalışan mahkeme ve psikiyatrlar tarafından dikkatle inceleneceğini söylüyor.

Breivik'in ruh sağlığı, 10 hafta sürmesi beklenen oturumların başlıca konularından biri.

Breivik 22 Temmuz'da Oslo'da bombalı araçla gerçekleştirdiği saldırıdan sonra, İşçi Partisi'ne ait bir yaz kampında gençleri katletmişti.

Mahkeme akli dengesinin yerinde olmadığına karar verirse cezasını bir akıl hastanesinde çekecek.

Aksi halde 21 yıl hapis yatacak. Bu sürenin sonunda hala topluma tehdit oluşturduğuna karar verilirse cezası uzatılabilecek.

Yargıç azledildi

33 yaşındaki sanığın ilk incelemede akli dengesinin yerinde olmadığına karar verilmiş ancak ikinci incelemede cezai ehliyetinin bulunduğu sonucuna varılmıştı.

Öte yandan davaya bakan mahkeme heyetinin hukukçu olmayan yargıçlarından biri bugün azledildi.

Norveç yargı usulü gereğince beş kişilik mahkeme heyetine halktan seçilen üç yargıçtan biri olan Thomas Indrebö'nün olaylardan hemen sonra "Tek çözüm saldırganı asmak!" diye yazdığı ortaya çıktı.

Norveç'te idam cezası yok.