BIST 9.960
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.435,44
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yüzde 61'in gösterdiği gerçek



Halk Erdoğan'ı icranın başında istiyor. Köşk'e çıkmasına da yetki artırımı halinde onay veriyor. Peki bu durumu nasıl okumalı?

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Andy-Ar'ın kamuoyu araştırması çarpıcı sonuçlar içeriyor. Erdoğan'ın rakipsizliğini gösterdiği gibi, muhalefetin de yetersizliğini açığa çıkarıyor aynı zamanda.

Türkiye'nin dört bir tarafından seçilen ve 21 ilde yapılan ankette "Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olmalı mı?", "Hangi şartta aday olmalı?" sorularına verilen cevaplar, bir yönüyle düşündürücü.

ÇANKAYA'YA ÇIKMASINI İSTEYENLERİN YARISI BAŞKA PARTİDEN

"Erdoğan aday olmalı" diyenler yüzde 29.7'de kalıyor. "Evet" diyenlerin dağılımında "AK Parti'nin oyları düşeceğinden oy verdiğim parti güçlenir" görüşünü dile getirenler yüzde 48.2 ile ilk sırada yer alması dikkat çekiyor. Onu Çankaya'da görmek isteyenlerin yarısı başka partiye oy verenlerden oluşuyor.

YETKİLERİ ARTTIRILMASI HALİNDE YÜZDE 61 "EVET"

"Hayır" diyenler ise yüzde 42.4. Bu kategoride "İcraatın başında olmalı" gerekçesini öne sürenler yüzde 60.7'e çıkıyor. "Yetkileri artırılmış, yarı başkanlık sistemine sistemine geçilecek olsa Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasını destekler misiniz?" sorusuna yüzde 61.4 "evet" diyor.

ERDOĞAN SONRASI NE OLACAK?

Halk özetle ve net bir şekilde Erdoğan'ı ya Başbakan, ya da yetkileri artırılmış bir Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'da istiyor. Erdoğan için keyif verici tablo, aynı zamanda siyasetin geleeceği adına soru işaretlerini de barındırıyor.

Erdoğan 12 Nisan'da şunları söylemişti: "Artık Türkiye fanilerle yürümeyi değil, ilkelerle yürümeyi bilmeli. Tayyip Erdoğan fani, öldü ne olacak? Öldüyse ne yapacaksa milletim ne yapacaksa şimdi onu yapsın." Erdoğan sonrası boşluk nasıl doldurulacak? 
Çin dönüşü Erdoğan'ın üç dönem şartını hatırlatan gazetecilere yaptığı açıklama görünen o ki seçmenin kafasında yer edinmiş değil.

YETKİLERİ ARTIRMAK İSTEYECEK AMA

Bu tabloyu bildiği içindir ki başkanlık sistemini arzuluyor Erdoğan. Ancak görünen manzarada bu mümkün değil. Yetkileri artırılmış cumhurbaşkanlığı için Meclis'i zorlayacaktır kuşkusuz. Erdoğan'ın siyasete ve güncel meselelere "noter memuru" gibi 1071 rakımlı tepeden izlemesi beklenemez.

YENİ ANAYASA VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Ancak önünde iki engel var. Biri Anayasa Mahkemesi'nin Köşk'ün görev süresiyle ilgili vereceği karar, diğeri de yeni anayasa süreci. Mahkemenin olası 5 yıl kararı planları alt üst edebilir. AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 2014'e ötelemesinin arka planı var. Halkın kendisine verdiği desteği, sürenin sonuna kadar kullanmak istiyor. Bu süre içinde Köşk'ün yetkilerini zamana yayarak 2014'e kadar arttırmak isteyeceği kuvvetle muhtemel.

ANAYASA NEDEN ÖNEMLİ?

Yeni anayasa konusunda Erdoğan'ın, "1 yıl içinde bu işi Allah'ın izniyle rahatlıkla bitirir, ben buna inanıyorum" açıklaması bu yol haritasının birer uzantısı şeklinde okunabilir. Kısacası Erdoğan, yeni anayasa meselesini 2012'de tamamlayıp, 2013'te daha az sorunlu bir yolda yürümek istiyor. Sürecin erken bitmesini istemesi cumhurbaşkanlığı tartışmalarının anayasa atmosferine zarar vermesini istememesinden kaynaklanıyor.