BIST 9.534
DOLAR 32,48
EURO 34,55
ALTIN 2.475,36
HABER /  DÜNYA

Nobel ödülleri sahiplerini buldu

Tıp, fizik, kimya, ekonomi ve edebiyat dallarında Nobel ödülüne layık görülen kişiler, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törenle ödü...

Abone ol

Tıp, fizik, kimya, ekonomi ve edebiyat dallarında Nobel ödülüne layık görülen kişiler, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törenle ödüllerini aldı.
Nobel Ödülleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da, 10 Aralık 1896 tarihinde hayatını kaybeden dinamitin mucidi, ünlü İsveçli kimyacı ve mühendis Alfred Nobel’in ölüm yıldönümünde sahiplerini buldu. Tıp, fizik, kimya, ekonomi ve edebiyat ödüllerini almaya hak kazananlar, diplomalarını ve altın madalyalarını Stockholm Filarmoni Orkestrası Konser Salonu’nda düzenlenen törenle İsveç Kralı 16. Carl Gustaf’ın elinden aldı.
Fizik alanındaki ödülü, atomaltı parçacıkların kütlesinin kökenini daha anlaşılabilir hale getiren mekanizmanın teorik keşfi dolayısıyla Brüksel Üniversitesi’nden François Englert’e, bu teoriyi CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile yapılan ATLAS ve CMS deneylerinde onaylayarak söz konusu parçacığın keşfini gerçekleştiren Edinburgh Üniversitesi’nden Peter W. Higgs aldı.
Kimya dalında verilen ödül, karmaşık kimyasal sistemlerin çok ölçekli modellerini geliştirmelerinden dolayı Strasbourg Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten Martin Karplus, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Michael Levitt ve Southern California Üniversitesi’nden Arieh Warshel’e verildi.
Ekonomi dalındaki ödül, varlık değerlerinin deneysel analizini yapmaları dolayısıyla Chicago Üniversitesi’nden Eugene F. Fama ile Lars Peter Hansen ve Yale Üniversitesi’nden Robert J. Shiller’a layık görüldü.
Tıp dalındaki ödül, insan hücrelerindeki temel taşıma sisteminin kesecikler tarafından gerçekleştirildiğini keşfeden Alman Thomas C. Südhof ile Amerikalı James E. Rothman ve Randy W. Schekman’a verildi.
Nobel Edebiyat Ödülü’ü de modern kısa hikayenin ustası olarak nitelendirilen Kanadalı yazar Alice Munro’ya layık görüldü. Munro’nun ödülünü, İsveç Kralı’nın elinden kızı Jenny Munro teslim aldı.
Barış alanında verilen Nobel Ödülü ise, dünyadaki kimyasal silahların tasfiye edilmesi sürecine yaptığı büyük katkılardan dolayı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (KSYÖ) layık görüldü. Ödülü, KSYÖ adına örgüt Başkanı Ahmet Üzümcü, Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan törenle aldı.