BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Baluken: Bu bütçe barışa katkı sağlamaz

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Bu bütçe ile barışa katkı sağlamadıklarını düşünüyoruz. Bu bütçenin emekçi ve hak arayan bütün kesimle...

Abone ol

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Bu bütçe ile barışa katkı sağlamadıklarını düşünüyoruz. Bu bütçenin emekçi ve hak arayan bütün kesimlere tazyikli su olarak geri döneceğine inanıyoruz” dedi.
2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı İle 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu’nda BDP grubu adına söz alan İdris Baluken, Mustafa Balbay ve ailesine geçmiş olsun dileklerini ileterek başladığı konuşmasında, KCK operasyonlarının bir dönem AK Parti hükümeti tarafından entegre bakanlar kurulu projesi olarak, siyasal soykırım operasyonlarının bir parçası olarak devreye konulduğunu belirterek, “Artık bu konseptin iflas etiğini buradan hatırlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bütçenin daha fazla silah, bomba, tank, silah, gaz, TOMA şeklinde halka yansıyacağını savunan Baluken, “Daha fazla polis istihdamı Türkiye halkının önüne gelecektir. Güvenlik politikaları ve askeri harcamalara ayrılan pay yüzde 13’ün üzerindedir. Bu bütçe ile barışa katkı sağlamadıklarını düşünüyoruz. Bu bütçenin emekçi ve hak arayan bütün kesimlere tazyikli su olarak geri döneceğine inanıyoruz” diye konuştu.
2014 bütçesinin sırtını bu ülkenin işçilerine, yoksullarına döndüğünü ifade eden Baluken, “2014 bütçesinde istihdam oluşturacak bütün kalemleri azalttınız, ücret artışlarını enflasyonun altında bıraktınız. Kamuya personel alımını yarı yarıya indirdiniz. Yüzünüzü finans kapital çevrelerine döndünüz. Bütçenin bütün yükünü ÖTV ve KDV üzerinden halkın üzerine yüklediniz” diyerek AK Parti’yi eleştirdi.
Bütçede azınlık okullarına tek bir kuruş pay ayrılmadığını açıklayan Baluken, “Kürt halkını bir halk olarak kabul edip, eşit yaşam talebini içselleştiremediğiniz için ana dilde eğitim talebine paraya bağladınız. Kürtçe Kürt çocukları için yabancı bir dil değildir. Ana dilde eğitim almak nefes almak kadar meşru bir haktır” ifadelerini kullandı.
2014 bütçesinin tam bir erkek bütçesi olduğunu söyleyen Baluken, “Kadınlar yok sayılmış, kadınlar sosyal yardımların bir nesnesi haline getirilmiş. Kadın istihdamı ile ilgili bütçe ayırma, kadının toplumsal ve siyasal yaşama dahil edilmesi gibi bir düzenleme görülmemektedir. Bütün bakanlıkların kendi bütçelerinde kadınlarla ilgili, kadınların toplumsal yaşama katılmalarıyla ilgili pay almalarının gerektiğini vurgulamak istiyoruz” açıklamasını yaptı.