BIST 10.206
DOLAR 32,34
EURO 34,89
ALTIN 2.378,40
HABER /  DÜNYA

Tuncel’den Meclis’te barış mesajları

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Bu bütçe Türkiye halkları için bir farklılık oluşturacaksa bu barış olmalıdır” dedi. <br/>2014 Yılı Me...

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Bu bütçe Türkiye halkları için bir farklılık oluşturacaksa bu barış olmalıdır” dedi.
2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı İle 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu’nda bireysel olarak söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, konuşmasının başında İnsan Hakları Günü’ne değinerek, AK Parti iktidarında yaşanan insan hakları ihlallerinde hayatlarını kaybedenlerle ilgili rakamlar verdi. Tuncel, Balbay’ın serbest bırakılmasının önemli olduğunu, fakat bunun yeterli olmadığını, BDP milletvekillerinin de serbest bırakılmasını gerektiğini söyledi. “Biz bu ülkede sevinçlerimizi paylaşamadığımız gibi üzüntülerimizi de paylaşamıyoruz, ayrıştırıyoruz” diyen Tuncel, bütçenin 76 milyonu ilgilendirdiğini belirterek, bütçenin hazırlanışına yönelik eleştirilerde bulundu. Bütçenin kadın körü olduğunu söyleyen Tuncel, “Bu bir sorundur. Toplumsal cinsiyete dayalı bütçeleme birçok ülkede uygulanan ve Türkiye’deki kadınların temel talebidir. Bu bütçe katılımcı değildir. Parlamentoda grubu bulunan partilerin komisyonda yaptığı tartışmalardan ibarettir. AK Parti iktidarının ideolojik olarak hazırladığı. Katılımcılıktan uzak, kendisini seçimlere hazırlayan bir bütçenin ötesine gitmemektedir” diye konuştu.
Bütçede özgürlüklerin kısıtlanmaya çalışıldığını belirten Tuncel, Sayıştay Raporları ile ilgili eleştirilerde bulundu. Bütçenin nasıl hazırlandığının da önemli olduğunu söyleyen Tuncel, bunun denetime açılması gerektiğinin altını çizdi.