BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kaplan’dan süreç övgüsü

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Dün Yüksekova’da olandan başka bir kurşun patlamadı. Bir çatışma olmadı, bir asker, polis öldürülmedi...

Abone ol

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Dün Yüksekova’da olandan başka bir kurşun patlamadı. Bir çatışma olmadı, bir asker, polis öldürülmedi. Bu sön derece önemlidir. Bu sürece her ne suretle olursa olsun kim katkı sunduysa, kim yaşattıysa insanları Allah’ta onları yaşatsın” dedi.
2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu’nda BDP adına söz alan Hasip Kaplan, tutuklu BDP milletvekillerini hatırlatarak, "5 yıl ceza yattıktan sonra siz hangi geriye dönüşü sağlayabilirsiniz ki. Bu ülkede bir yanlışın altını çizeceğiz. Özel yetkili mahkemeler zulüm mahkemeleridir, siyasidir, darbecidirler. Diğer bir tespit ise, eğer sandık her şey olsaydı, siz hiçbiriniz Kenan Evren ve Hitler’den fazla oy alamazsınız. O zaman sandık her şey değildir. O zaman demokrasinin kuralları var, hep beraber bunlara uyacağız" diye konuştu.
İnsan Hakları Günü’nde ne yapılması gerektiği konusunda şaşkın olduğunu belirten ve bazı fotoğrafları kürsüden milletvekillerine gösteren Kaplan, Uludere’deki olayda 34 kişinin hayatını kaybetmesine değinerek, olayın bir tek failinin tespit edilemediğini söyledi. Kaplan, “Bu dosya askeri Yargıtay’da, ne işi var orada? Özellikle AK Partili üyelerin bu resme dikkatli bakmasını istiyorum. Bu resim dobroski değil Roboski arkadaşlar” şeklinde konuştu.
AK Parti sıralarına dönerek hükümeti eleştiren Kaplan, kendisine laf atan AK Partili milletvekillerini sert dille eleştirdi. Sayıştay Raporları ile ilgili tartışmalara değinen ve hükümeti bu konuda suçlayan Kaplan, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesinin sürekli arttığını belirterek, Sayıştay Raporlarının denetlenemediğini savundu. “Vallahi günahlarınız çok, sizinle sırat köprüsünde hesaplaşacağız” diyen Kaplan, “Kazım Koyuncu’nun Karadeniz şarkılarını söyleyemez olduk, ‘en dereye dereye, al dereden taşları’ dere mi bıraktınız Karadeniz’de. Şarkılarda kaldı o çağlayan ırmaklar, dereler” ifadelerini kullandı.
Küresel istikrarsız konusunda çok ciddi bir süreçten geçildiğinin altını çizen Kaplan, Suriye, Ermenistan, Irak ile yaşanan sorunlara değinerek, “Dün Yüksekova’da olandan başka bir kurşun patlamadı. Bir çatışma olmadı, bir asker, polis öldürülmedi. Bu sön derece önemlidir. Bu sürece her ne suretle olursa olsun kim katkı sunduysa, kim yaşattıysa insanları Allah’ta onları yaşatsın” açıklamasını yaptı.
3 partinin hazine yardımını kırıştığını söyleyen Kaplan, polis, jandarma, özel güvenlik, sahil güvenlik, korucu ve TSK’nin silahlı güvenliği ile ilgili bilgi verdi. Kaplan, “Birazda adalete, sanata, vicdana ayırın. Sizde vicdan yok mu bu harcamaları yaparken? Hiç düşünmüyor musunuz, Avrupa kafayı mı yedi ki EXPO’yu buraya versin. Her yerde gaz, TOMA, savaş oyunları Avrupa kafayı mı yedi ki buraya versin. Bu benim karnem, doğal gaz karnem. Meydandaki gazlar kota değil yanlış anlaşılmasın. Kürt gazı da, doğalgaz da, Kürdistan’da, Barzani’nin gazı da sizi kurtarmaz. Taksilere binerken AK Partili olduğunuzu söylemeyin benden söylemesi” dedi.