BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bangladeş: Cemaat-i İslami lideri Molla'nın idamına saatler kaldı

Bangladeş’te mahkeme, Eylül ayında idam cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami örgütünün liderlerinden Abdülkadir Molla’nın Çarşamba sabahı idam edileceğini duyurdu.

Abone ol

Bangladeş’te özel mahkeme, Eylül ayında idam cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami örgütünün liderlerinden Abdülkadir Molla’nın Çarşamba sabahı idam edileceğini duyurdu.

AFP haber ajansına konuşan Molla’nın avukatı Şişir Münir, daha önce Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece yarısı idam edileceği belirtilen Molla’nın idamının, infaza bir buçuk saat kala Çarşamba yerel saatle sabah 10.30’a ertelendiğini söyledi.

Cemaat-i İslami liderlerinden Molla, Bangladeş’in 1971’deki Bağımsızlık Savaşı döneminde insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle, Şubat ayında suçlu bulunup ömür boyu hapse mahkûm edilmiş, Molla’nın kararın iptali için başvurduğu Temyiz Mahkemesi Molla’nın cezasını idama çevirmişti.

Savaş suçlarının görüldüğü özel mahkemede, Bağımsızlık Savaşı döneminde Pakistan birlikleriyle işbirliği yapmakla suçlananlar yargılanıyor.

İnsan hakları grupları, mahkemenin uluslararası standartlara uymadığını savunuyor.

Molla’nın idamının ülke genelinde gösterilere neden olmasından endişe ediliyor.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Molla, Cemaat-i İslami’nin kurduğu iddia edilen ve 200’den fazla entelektüelin ölümünden sorumlu tutulan Bedir milis gücüne üye olmakla suçlanıyor.

Molla ayrıca, Dakka’nın Mirpur bölgesindeki toplu katliamlardan sorumlu tutulmuş ve bu katliam sonrası ‘Mirpur kasabı’ olarak anılmaya başlamıştı.

Mahkemenin Molla’yı, Şubat ayında ömür boyu hapis cezasına mahkum etmesinden sonra binlerce gösterici sokaklara dökülmüş ve idam cezası verilmesi yönünde sloganlar atmıştı. Gösterilerin ardından meclis, özel mahkemenin kararının temyize gidebilmesi için yasa değişikliğine gitmişti.

Molla’nın cezası, Eylül ayında idam cezasına çevrildi.