BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,56
ALTIN 2.385,94
HABER /  GÜNCEL

Nissan yeni modelini İngiltere'de üretecek

Japon otomotiv şirketi Nissan, yeni kompakt modeli Invitation'ı tanıttı. İngiltere'de üretilecek model için 200 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

Abone ol

Nissan, otomotiv sektörünün en rekabetçi alanlarının başında gelen kompakt otomobil pazarında payını Invitation adını verdiği yeni modelle genişletmeyi hedefliyor.

İsviçre'deki Cenevre Otomotiv Fuarı'nda tanıtılan Invitation, İngiltere'deki Sunderland tesislerinde üretilecek.

Japon şirketi, 200 milyon dolarlık yatırımın 2000 kişiye istihdam yaratacağını söylüyor.

İngiltere hükümeti de bu yatırımı 9,3 milyon sterlin (15 milyon dolar) tutarında hibe ile destekliyor.

Nissan, Sunderland'deki fabrikasında 400 kişiye yeni iş olanağı sunacağını, böylece İngiltere'de sektörün en büyüğü olan tesisteki çalışan sayısının 6.000'e yükseleceğini duyurdu.

Yeni yatırımın, yedek parça ve yan sanayiyi içeren tedarik zincirinde de 1.600 kişiye istihdam yaratması öngörülüyor.

Üretimin 2013 ortasında yılda 100 bin araçla başlaması hedefleniyor.

Nissan, Sunderland'deki fabrikasında Qashqai, Juke ve Note modellerini üretiyordu. Fabrikanın geçen yılki üretimi 480 bin araç oldu.

İngiliz bakan tanıtım için Cenevre'de

Yeni modelin lansmanı için Cenevre'ye giden İngiltere'nin iş dünyasından sorumlu bakanı Vince Cable, BBC'ye açıklamanın çok sevindirici olduğunu söyledi.

Cable, Nissan'ın bu tercihinde yalnız olmadığını diğer büyük otomotiv şirketlerinden Jaguar Land Rover, Ford, BMW Mini'nin de tedarik zincirlerine ve üretimlerine daha fazla yatırım yapmaya başladıklarını belirtti.

Cable, Cenevre'deki fuar sırasında General Motors yetkilileri ile görüşerek onları ülkenin kuzeybatısındaki Ellesmere Port fabrikasını devre dışı bırakmamaya ikna etmeye çalışacak.

GM'in Avrupa'daki Vauxhall ve Opel tesislerinde kapasite fazlası olduğu için Ellesmere Port ya da Almanya'nın Bochum kentindeki fabrikalarından birini gözden çıkarabileceği öne sürülüyor.

GM'in yatırımını sürdürmesi konusunda iyimser olduğunu belirten Cable ise, "Benim bakan olarak görevim, GM'e İngiltere'nin yatırım yapmak için iyi bir yer olduğunu göstermek; burada çok üretken bir fabrika, çok üretken bir işgücü ve kendilerini destekleyen bir hükümete sahipler" dedi.

Yılda 190 bin araç üreten Ellesmere Port tesisinde 2.100 kişi çalışıyor.