BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Nijerya: Kaçırılan kız öğrenciler bulunabilecek mi?

Nijerya'da İslamcı Boko Haram örgütünün ülkenin kuzeyindeki bir okulu basıp 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmasının üzerinden 3 haftadan fazla zaman geçti. Arama çabaları sürerken "Öğrenciler bulunabilecek mi?" sorusunu yanıtlamak zor.

Abone ol

Nijerya'da İslamcı Boko Haram örgütünün 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmasının üzerinden üç hafta geçti.

Ağır silahlar kuşanmış yaklaşık 200 militan 14 Nisan'da 20 araçlık bir konvoyla ülkenin kuzeyindeki Chibok kentinde bir okulu basıp kızları alıkoydu. O günden bu yana, kız öğrencilerden haber alınamıyor.

Yerel dilde "Batı eğitimi haramdır" anlamına gelen 'Boko Haram' örgütünün kaçırdığı öğrencilerin bulunması için uluslararası girişimler de var.

Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere Nijerya'ya destek ekip yollamayı teklif etti.

Sosyal medyada da #bringbackourgirls (Kızlarımızı geri getirin) etiketiyle kampanya başlatıldı.

Ancak öğrencilerin nerede olduğuna dair bir bilgiye ulaşılabilmiş değil.

Öğrencilerin kurtarılması için ne yapıldı?

Njerya hükümeti, kurtarma operasyonunda ihtiyatlı davrandığını, militanların kız öğrencileri öldürmesine neden olacak bir harekette bulunmamaya çalışıldığını söylüyor.

Yönetiminin en büyük sorunu, istihbarat yetkililerinin Boko Haram'ın içine sızamamış olması. Aksine, Boko Haram devlet kurumları içine sızmış durumda. Yani yönetimin, Boko Haram eylemleri hakkında bilgi alma şansı çok zayıf.

ABD arama çalışmalarına destek vermesi için asker ve arabuluculardan oluşan bir ekip gönderecek. İngiltere de arama çalışmalarının koordinasyonu için uzman ekip gönderme teklifinde bulundu.

Kız öğrenciler nerede olabilir?

Baskını yapan militanların, her birine bir kaç öğrenci düşecek şekilde küçük gruplara bölündüğü tahmin ediliyor. Bu grupların, Kamerun sınırındaki 60 bin kilometrekarelik Sambisa ormanına dağıldıkları düşünülüyor.

Boko Haram uzmanı Jacob Zenn kız öğrencilere ulaşmanın 10 yılı bulabileceğini söylüyor.

Zenn, Uganda'da çocukları kaçırarak asker ve seks kölesi olarak kullanan "Tanrı'nın Direniş Ordusu" örgütüyle paralellik kuruyor. Bu örgüt de ormanlık alanda sakladığı çocukların bazılarını zaman zaman barış görüşmeleri kapsamında serbest bırakıyor, ancak kaçırılan çocuklardan çoğuna bir daha ulaşılamıyor.

Boko Haram'ın lideri Ebubekir Şekau hafta başında yayımladığı video mesajında kız öğrencileri "köle olarak satma" tehdidinde bulundu.

Öğrencilerin tam sayısı neden belirlenemiyor?

Okul baskınında kamyonetlere bindirilen kız öğrencilerden 58'i araçlardan atlayarak kaçmayı başardı. BBC'ye konuşan bir öğrenci "gün ağarana kadar çalılıkların içinde saklandıklarını" söyledi.

AP haber ajansı da bir arabulucunun militanlarla iletişim kurduğunu, iki öğrencinin yılan sokması sonucu öldüğünü, 11'inin de hasta olduğunu öğrendiğini bildirdi. Ancak Boko Haram'ın elinde toplam kaç öğrenci olduğu bilinmiyor.

Baskın sırasında okuldaki evraklar da yakıldığı için yetkililer tam sayıyı belirleyemiyor. Ayrıca daha fazla sayıda öğrencinin kaçmış olabileceği ancak ailelerinin korkudan yetkililere durumu bildirmediği de iddia ediliyor.

Baskın yapıldığı sırada Chibok'taki okulda yatılı kalan Müslüman ve Hristiyan kız öğrenciler, final sınavlarına hazırlanıyordu. Borno eyaletinin uzak bir bölgesindeki okulda herhangi bir güvenlik önlemi yoktu.

Yönetimin elinden daha fazlası gelmiyor mu?

Cunhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Boko Haram'ın aktif olduğu üç eyalette- Borno, Yobe ve Adamawa- olağanüstü hal ilan etti.

Nijerya polisi de kız öğrencinin bulunması için verilecek bilgilere 300 bin dolar ödül koydu.

Havadan yapılan keşif uçuşları ve uydu verileri de, arazinin engebeli yapısı nedeniyle pek faydalı olmuyor.