BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tayland: Görevden alınan Başbakana yasak gelebilir

Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Yinglak Şinavatra'yı, hükümetin tartışmalı pirinç teşvik programı nedeniyle 'görevini ihmal etmekle' suçladı. Senato tarafından azli halinde, Yingluck beş yıl siyaset yapamayacak.

Abone ol

Tayland'da Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, Anayasa Mahkemesi tarafından Başbakan Yinglak Şinavatra'yı resmen "görevini ihmal etmekle" suçladı. Komisyon kararına gerekçe olarak hükümetin tartışmalı pirinç teşvik programını gösterdi.

Hükümet piyasa ortalamasının çok üzerinde bir bedelle çiftçilerden pirinç almıştı.

Alım sonucu stoklarda gerekenden fazla miktarda pirinç kalmış, bu durum ülkenin ihracatını olumsuz etkilemişti.

Tayland'da hükümeti eleştiren kesimler, teşvik programının yüksek maliyetine dikkat çekiyor, programın yolsuzluğa da zemin hazırladığını söylüyorlardı.

Senato Yinglak'ın azlini oylayacak

Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun kararı sonrası Tayland Senatosu'nda Yinglak'ın azli için oylama yapılacak. Senato tarafından azledilmesi halinde, Yinglak beş yıl siyaset yapamayacak.

Tayland Anayasa Mahkemesi yaklaşık bir buçuk yıldır süren hükümet karşıtı gösteriler sonrası dün Yinglak Şinavatra'yı ve dokuz bakanı görevden almıştı.

Bu gelişme Şubat ayında protestolar nedeniyle erken seçimlerin iptal edildiği ülkede gerginliği daha da arttırdı.

Yinglak Şinavatra'nın destekçileri ülkenin kuzeyindeki kırsal kesimlerde, karşıtları ise başkent Bangkok'ta ve ülkenin güneyinde protesto gösterileri düzenlemeye hazırlanıyor.

Abisi darbeyle görevden alınmıştı

Görevden alınan Yinglak'ın milyarder iş adamı abisi ve eski Başbakan Taksin Şinavatra, 2006'da darbe ile görevden alınmıştı.

2008 yılında yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile mahkum edilen Taksin halen yurt dışında sürgünde.

Taksin ise hakkındaki suçlamaların siyasi nedenlere dayandığını söylüyor.

Tayland'da 2001'den bu yana yapılan tüm seçimleri eski Başbakanın partisi ya da onun desteklediği partiler kazanmıştı.