BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,75
ALTIN 2.382,07
HABER /  GÜNCEL

Nijerya: BM'den Boko Haram'a yaptırım kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Boko Haram'ı El Kaide bağlantılı grupların olduğu listeye ekledi ve yaptırım uygulama kararı aldı. Boko Haram üyelerine seyahat yasağı uygulanacak, finansal kaynakları kesilecek.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi Nijeryalı İslamcı militan grup Boko Haram'a yönelik yaptırımları onayladı.

Boko Haram'ın 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmasından beş hafta sonra gelen karar, Boko Haram'ı silah ambargosu uygulanan ve mal varlıkları dondurulan El Kaide bağlantılı grupların listesine ekledi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power, kararın Boko Haram'ın mağlup edilmesi yönünde atılan 'önemli bir adım' olduğunu söyledi.

Power, "Yaptırımlar finans kaynakları, seyahat ve silah temini için kullanılan yolları kapacak" dedi.

Nijerya'nın geçici temsilcisi U Joy Ogwu ise, "Önemli olan soruna müdahale etmek, yani teröre" diye konuştu.

BBC'nin New York'tan bildiren muhabiri Barbara Plett, Boko Haram'ın El Kaide ile arasındaki bağın dikkatle incelendiğini aktardı.

BM'nin belgesine dayandırılan haberlere göre Boko Haram üyeleri El Kaide bağlantılı gruplardan eğitim aldı ve El Kaide ile birlikte Mali'de savaştı.

Boko Haram, ülkenin kuzeydoğusunda 27 kişinin öldürüldüğü saldırıdan da sorumlu tutuluyordu.

Chikongudo'daki bölge halkı, silahlı saldırganların Çarşamba günü çiftçileri öldürdüklerini neredeyse tüm evleri ateşe verdiklerini ve gıdalarını çaldıklarını söylemişti. Boko Haram'ın saldırı taktiğine benzer şekilde köylere araçlarla ve motosikletlerle girildiği ifade edildi.

Köye yönelik saldırı, Jos kentinde 122 kişinin öldüğü bombalı saldırıdan bir gün sonra yaşandı. Yetkililer, bombalı saldırıdan da Boko Haram'ı sorumlu tutuyor. Örgüt ise saldırıları üstlenmedi.