BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  GÜNCEL

Okmeydanı: Uğur Kurt protestosunda en az 9 yaralı

Okmeydanı'nda polis müdahalesinde silahla öldürülen Uğur Kurt'un vurulmasını protesto edenler ve polis arasında Okmeydanı'nda çıkan olaylarda 7'si polis 9 kişi yaralandı. Gazi Mahallesi ve Sancaktepe'de de polis ve göstericiler karşı karşıya geldi.

Abone ol

İstanbul, Okmeydanı'nda dün gündüz saatlerinde düzenlenen gösteriye polis müdahalesi sırasında silahla öldürülen Uğur Kurt'un vurulmasını protesto edenler ve polis arasında Okmeydanı'nda çıkan olaylarda 7'si polis 9 kişi yaralandı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bu gece Okmeydanı'nda polise yönelik el yapımı parça tesirli bombalı saldırıda, 1'i ağır 2 vatandaşımız ve 7 polisimiz yaralanmıştır" dedi.

Okmeydanı Cemevi önünde gündüz saatlerindeki polis müdahalesinde silahla başından vurulan 30 yaşındaki Uğur Kurt, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Uğur Kurt'un yaralanma haberi üzerine Okmeydanı'nın yanı sıra Gazi Mahallesi ve Sancaktepe'de polis ve göstericiler arasında çıkan gerginlik gece geç saatlere kadar sürdü.

Doğan Haber Ajansı (DHA), Okmeydanı'nda iki ayrı grubun polislere havai fişek, molotof ve el yapımı parça tesirli bomba attığını, polislerin de gruba gaz bombası ve tazyikli suyla karşılık verdiğini aktardı.

Okmeydanı'nda gece boyu yaşanan olaylarla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü şu açıklamayı yaptı:

"Okmeydanı'nda sabah saatlerinde bir vatandaşımızın yaralanmışını provoke etmeye çalışan şahıslar üzerine yapılan uygulamada iki adet pompalı tüfek ve bir adet ruhsatsız tabanca ele geçirilmiştir. Yine akşam saatlerinde Okmeydanı Şark Kahvesi bölgesinde güvenlik tedbiri alan emniyet güçlerine yönelik el yapımı parça tesirli üç adet el bombası atılmış, biri ağır olmak üzere iki vatandaş, bir emniyet müdürü ve altı polis memuru yaralanmıştır."

Sancaktepe ve Gazi'de olaylar

Dün akşam TSİ 20.30 civarında Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesi'nde toplanan 100 kişilik grup yürüyüşe geçti ve DHA'nın haberine göre göstericiler daha sonra çöp konteynırlarıyla yollara barikatlar kurdu.

Polis ekiplerine taş ve molotof attıkları belirtilen göstericilere polis panzer, TOMA ve gaz bombalarıyla müdahale etti.

Sancaktepe Demokrasi Caddesi'nde de gece TSİ 22.00 civarında toplanan grubun attığı bir molotofun zırhlı polis aracına isabet ettiği, alev alan aracı polisin TOMA ile söndürdüğü bildirildi

Kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Uğur Kurt, Okmeydanı'nda Soma faciası ve Berkin Elvan’ın ölümünü protesto eden küçük bir gruba polisin müdahalesi sırasında bir cenaze töreni için Cemevi'nde bulunuyordu.

Uğur Kurt cenazeye gelmişti

Evli ve bir çocuk babası olan Kurt silahla vurulmuş, boğazına isabet eden kurşun nedeniyle ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı.

Yön Haber internet sitesi, Cemevi'nin güvenlik kamera kayıtlarına yansıyan Kurt’un vurulma anına ilişkin görüntüleri yayınladı.

BBC Türkçe'ye olay anını anlatan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin, "Burada cenazemiz vardı. Cenazeyi kaldırmak için hazırlık yapılıyordu... O arkadaş da [Uğur Kurt] cenazeye gelmişti" dedi.

Çatışma sesleri duyduklarını belirten Şahin şöyle devam etti: "Silah seslerinin bize doğru geldiğini duyduk. Sağa sola kaçıştık. Tam o sırada yanımızdaki bir kişinin yere düştüğünü gördük. Yaralı kucağımızdaydı. Havluyla tampon yapmaya çalıştık. O sırada Cemevi içerisine biber gazı atıldı. Ambulans 20-25 dakika içinde geldi."

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Okmeydanı'ndaki olayla ilgili açıklamasında da "Elbette kullanılan bir silah var. Medyaya da yansıyan silahlı görüntüler var" demişti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da yaşamını yitiren Uğur Kurt'un 'çatışan gruplar içerisinde olmadığını' söyledi ve polislerin kullandığı silahların balistik muayenesinin yapılacağını ekledi.