BIST 10.008
DOLAR 32,27
EURO 34,67
ALTIN 2.436,01
HABER /  SAĞLIK

Antepfıstığı ilaç gibi

Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacının karşılanmasına yetiyor.

Abone ol

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, Anadolu'da Etiler zamanında kültüre alınan antepfıstığının, lezzeti yanında insan sağlığı için faydalı bir ürün olduğunu söyledi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep ve bölge illerinin antepfıstığı gen merkezinde bulunduğunu ve antepfıstığının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan binlerce aile için en önemli gelir kaynağı olduğunu belirtti.

Türkiye'de halen Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Mardin, Diyarbakır ve Siirt başta olmak üzere 56 ilde antepfıstığı yetiştiriciliği yapıldığını vurgulayan Çelik, Türkiye'nin antepfıstığıağacı varlığının 1995 yılı verilerine göre 42 milyon 700 bin olduğunu ifade etti.

Çelik, antepfıstığı üreticisinin üretimde ve pazarlamada yaşanan bazı sorunlar nedeniyle bazı yıllar emeğinin karşılığını alamadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Anadolu'da Etiler zamanında kültüre alınan antepfıstığı lezzeti yanında insan sağlığı için çok faydalı bir ürün. Öyle ki yapılan bilimsel araştırmalarla bu iddialar kanıtlanmış durumda. Antepfıstığı ayrıca ekonomik değeri yüksek bir ürün. Yurtiçi tüketimin ve ihracatın artırılabilmesi için tanıtım çalışmaları yanında verimliliği artırmak için antepfıstığı üreticilerinin desteklenmesini istiyoruz.''

Çelik, antepfıstığının tanıtımı için yürütülen çalışmalara GTB olarak destek olmaya büyük önem verdiklerini ifade ederek, sağlıklı beslenmek isteyenlerin seçenekleri arasında antepfıstığına da yer vermelerini istedi.

İLAÇ GİBİ

Ev kadınlarının hazırladıkları tatlı ve pastalara iç ya da  öğütülmüş antepfıstığı kullanarak ayrı bir lezzet ve daha güzel bir görünüm kazandırabileceklerine dikkati çeken Çelik, şunları anlattı:

''Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacının karşılanmasına yetiyor. 100 gram antepfıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacını yüzde 35 oranında karşılayabiliyor. Antepfıstığında kolesterol yok. Antepfıstığı kandaki  kolesterol seviyesini düşürüyor ve koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Antepfıstığı protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha üstün. Antepfıstığı aynı zamanda (E), (B) ve (C) vitaminleri açısından da zengin bir ürün. 100 gram antepfıstığında 4 gram posa bulunuyor. Posa miktarı yönünden pirinç, patates ye buğdaydan daha üstün olan antepfıstığı, ince bağırsakta glikoz emilimini azaltıyor, kan şekerinin yükselmesini önlüyor.''

Çelik, antepfıstığına ilişkin bilimsel araştırmalar arttıkça bu ürünün insan sağlığına olan olumlu etkilerinin sayısının da artacağına inandıklarını sözlerine ekledi.