BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.408,17
HABER /  GÜNCEL

News Corp yönetim kurulu da bölünmeyi doğruladı

Avustralyalı medya devi Murdoch'a ait News Corp televizyon ve yazılı basın işlerini birbirinden ayırıp ikiye bölünecek.

Abone ol

Rupert Murdoch'un 60 milyar dolarlık medya imparatorluğu News Corporation'un iki şirkete bölüneceği şirketin yönetim kurulu tarafından doğrulandı.

Bu şekilde şirketin kâr getiren film ve medya bölümleri, telefon dinleme skandalıyla büyük zarar gören İngiliz gazetelerinden ayrılmış olacak.

Şirkete ait ve ABD'de faaliyet gösteren Fox Networks ile şirketin hissedarı olduğu BSkyB uydu kanalı ortak bir şirkette bir araya gelecek.

HarperCollins yayınevi ise Sun Gazetesi gibi yazılı basın kuruluşları ile birleşerek bir şirkete dönüşecek.

Murdoch "Hem basın hem de medya ve eğlence alanlarındaki şirketlerime yüzde yüz güveniyorum ve her iki şirketin de yöneticisi olarak görev alacağım" dedi.

Ancak bunu söylemiş olmasına rağmen Murdoch'un yeni şirketlerden yazılı basın markalarını kontrol edecek olanının en yüksek yöneticisi olamayacağı düşünülüyor.

Bunun nedeninin ise şirket hissedarlarının ve İngiliz parlamenterlerin İngiltere'de yaşanan News of the World skandalının ardından yaptıkları baskı olduğuna inanılıyor.

Uzmanlar şirketin ikiye bölünmesinin mantıklı bir hamle olduğu görüşünde.

Film ve televizyon işleri giderek daha kârlı hale gelirken yazılı basın kuruluşları şirkete para kaybettiriyor.

Ayrıca İngiltere'de şirketin sahibi olduğu gazetelerin zedelenen imajının ABD'deki eğlence ve televizyon işlerine zarar vermemesinin sağlanması açısından da bölünme mantıklı görülüyor.

Ancak şirket bu bölünmenin İngiliz gazetelerinin satılacağı anlamına gelmediğini söyledi.

News Corporation'un basın yayın kolunda the Sun, the Times, Wall Street Journal ve New York Times gibi dünyanın en çok okunan gazetelerinden bazıları bulunacak.

Ancak parasal açıdan bakıldığında şirketin basın yayın kolu, eğlence ve televizyon işleri ile ilgilenen bölümünden 8,8 milyar dolar daha az kâr getiriyor.

Hisse değeri

Murdoch bölünme sayesinde iki şirketin de hisselerinin değerinin artacağına inandığını söyledi.

Plan dahilinde şu anda News Corporation hisselerine sahip olanlar bölünme gerçekleştikten sonra her iki şirketten de eşit oranda hisse sahibi olacak.

Bu planın yürürlüğe geçebilmesi için hissedarların onayı gerekiyor.

Murdoch ailesi zaten şirketin hisselerinin %40'ını elinde bulunduruyor ve hissedarların %10'unun daha desteğini almalarının oldukça kolay olacağı düşünülüyor.

Açıklama News Corporation hisselerinin değerini yüzde 6,3 oranında artırdı.