BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,74
ALTIN 2.388,59
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Bu şehirde kentsel dönüşüm istenmiyor!

Kentsel dönüşüme 2010 yılında başlanan şehirde çalışmalar baltalanıyor. Peki ama neden?

Abone ol

Bursa'nın İnegöl ilçesinde belediye tarafından yapılması düşünülen Mahmudiye Mahallesi kentsel dönüşüm projesi, hak sahiplerinin yüzde 88'inin karşı çıkması yüzünden hayata geçirilemiyor.

Projenin rafa kalmasıyla yeri değiştirilmesi planlanan Pazartesi Pazarı da aynı yerinde hizmet vermeye devam edecek.

ekran-resmi-2012-06-29,-12.16.10-pm.png

Belediye encümen salonunda başkan yardımcıları, encümen üyeleri ve daire amirleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mahmudiye Mahallesi kentsel dönüşüm projesinden vatandaşın sadece yüzde 12'sinin rıza göstermesi üzerine vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Kentsel dönüşüm çalışmalarının 2010 yılı başında startını vermiştik. Bahsi geçen alanlarda 35-40 yıllık dükkanlar vardı ve bu dükkanlar fonksiyonunu yitirmişti. Artık mobilyaların daha büyük metrekareler de üretim gerekliliğinden dolayı binaların çoğu boştu. Bu manada mülk sahiplerinin müracaatı vardı. Bununla alakalı gerekli çalışmaları ve araştırmaları yaptık.

Müşavir firmamız kanalıyla TOKİ nezdinde projeler takip ettik ve burayla alakalı bir proje çıkardık. Önce şunu ifade etmek istiyorum. Burada kentsel dönüşüm düşündüğümüz alan 83 bin metrekarelik alandı. Bu alanın yaklaşık 23 bin metrekarelik kısmı İnegöl Belediyesine aitti. Burada 88-100-108 ve 120 metrekare büyüklüklerinde 4 tip konut yapmayı planlıyorduk. Bununla alakalı gerekli meclis kararlarını almıştık. TOKİ ile yaptığımız anlaşma gereği bin 134 konut üretilip, bunların 438 tanesi hak sahiplerine verilecekti. Tabii biz 2 yıldır yoğun bir şekilde bu proje için çalışıyoruz, ama daha önceki görüşmelerimizde de şunu ifade etmiştim. Biz kimseye rağmen bu projeyi yapmak durumunda değiliz. Bize bir istek geldiği için bu projeyle ilgilendik. Nihayetinde biz sadece aracıyız. Her türlü fedakarlığı da yapmaya hazırız dedik" dedi.

ekran-resmi-2012-06-29,-12.16.55-pm.png

Daha önce 382 hak sahibinin yüzde 25'ini çağırarak bir toplantı yaptıklarını ifade eden Alinur Aktaş, "O gün toplantıda sanki bu projeyi bizim yaptığımızı düşünen arkadaşlar vardı. Biz hiç bir maddi beklenti içerisine girmeden bu dönüşümü sağlamak istiyorduk. 382 hak sahibinin tamamına tebligat yapıldı.

382 hak sahibinden görüşmeye sadece 177 tanesi geldi. 205 hak sahibi görüşmeye gelmedi. Haziran ayı sonuna kadar da süre vermiştik. Görüşmeye gelen 177 hak sahibinden 43 tanesi 'Evet ben buna sıcak bakıyorum' dedi. 130 tanesi 'Ben sıcak bakmıyorum' dedi. Olumsuz beyanda bulundu. 4 tanesi de 'Şuan herhangi bir fikir beyan edemiyorum' dedi. Dolayısıyla 382 hak sahibinden 43 tanesinin olumlu olduğunu düşünürsek, yaklaşık yüzde 10-12'lik bir olumlu bakış söz konusu. Diğerleri bu işe olumlu bakmadıklarını ifade ettiler. Bugün encümen huzurunda, sizler aracılığıyla kamuoyuna açılıyorum. Mahmudiye projesinden maalesef vatandaşın sadece yüzde 12'sinin rıza göstermesi sebebiyle vazgeçmek zorunda kaldığımızı burada ifade etmek istiyorum.

Kentsel dönüşüm alakalı olmasını arzu ederdik, ama vatandaşa rağmen bunu hayata sokmak gibi bir durum söz konusu olmayacağı için kamuoyuyla paylaşıyorum" diye konuştu.