BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Neruda'nın mezarı Nisan'da yeniden açılıyor

Şili'nin Nobel ödüllü şairi Pablo Neruda'nın zehirlenerek öldürüldüğü iddiasını açıklığa kavuşturmak için uluslararası bir heyet kemikleri üzerinde incelemeler yapacak.

Abone ol

Pablo Neruda'nın ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında, Şilili şairin kemikleri mezarından çıkarılıyor.

Santiago'da bir mahkeme, mezarının açılacağı tarihi 8 Nisan olarak belirledi.

Neruda'nın 1973'teki ölümünün zehirlenmeden kaynaklandığı iddiaları, uluslararası bir uzman heyeti tarafından incelenecek.

Şairliğinin yanısıra solcu bir aktivist olan Pablo Neruda, Sosyalist Cumhurbaşkanı Salvador Allende hükümetini deviren, General Augusto Pinochet önderliğindeki askeri darbeden 12 gün sonra ölmüştü.

Neruda'nın ailesi, Nobel ödüllü şairin 69 yaşındaki ölümünün prostat kanserine bağlı olduğunu söylüyor.

Fakat Neruda'nın eski şoförü Manuel Araya Osorio'nun ölüm sebebi olarak ortaya attığı zehirlenme iddiası üzerine 2011 yılında Şili makamları bir soruşturma açmaya karar verdi.

Neruda'nın kemikleri üzerindeki toksikoloji testleri Arjantinli ve İspanyol uzmanla tarafından, Uluslararası Kızılhaç'tan bir gözlemci heyetinin huzurunda gerçekleşecek.

Şili'ye yakında gideceğini açıklayan İspanyol uzman Francisco Etxeberria, ''Aradan 40 yıl geçmiş olsa dahi ölüm nedenini açıklığa kavuşturacak yöntemlere sahibiz'' dedi.

Neruda, başkent Santiago'nun 120 kilometre batısında yer alan Isla Negra'da, karısı Matilde Urrutia'nın yanına gömülü.

Komünist şair, Cumhurbaşkanı Allende'nin dost çevresinde yer alıyordu. Darbeyi sert biçimde eleştiren Neruda, askerlerin müdahalesini Şili'ye bir ihanet olarak yorumlamıştı.

Pablo Neruda'nın ardında bıraktığı eserlerden sorumlu olan vakıf, şairin zehirlenerek öldürüldüğü iddiasını inandırıcı bulmadığını açıkladı.

Yakın zaman içinde Cumhurbaşkanı Allende'nin kemikleri de mezardan çıkartılarak incelemeye tabi tutuldu.

Aralık 2011 tarihinde Allende'nin kalıntılarını inceleyen uzmanlar, eski cumhurbaşkanının intihar ettiği görüşünü doğruladı.

Kimi çevreler, Allende'nin darbe sırasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan askerler tarafından öldürüldüğünü iddia ediyordu.