BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.392,38
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Zafer Çağlayan AB'ye ağır konuştu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan AB üyeliği ile ilgili:" Türkiye ile olmak istemiyorlarsa kendilerinin bileceği iştir" dedi.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Biz AB’nin tam üyesi olmak noktasında önemli hedefleri olan bir ülkeyiz ama AB bu konuyla ilgili Türkiye ile olmak istemiyorsa kendilerinin bileceği iştir. Bu konuda son derece kararlıyız” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Altyapı, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Martin Zeil ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti.

TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ İLİŞKİLER OLDUKÇA ESKİ

Alman heyet ile yapılacak toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerden rakamlar veren Bakan Çağlayan, “Diplomatik ilişkilerimiz oldukça eski. Diplomatik ilişkilerimizin 250. yılını kutluyoruz.

ALMANYA'DA 3 MİLYON TÜRK VATANDAŞIMIZ YAŞIYOR

Almanya’da 3 milyon Türk vatandaşımız yaşıyor. Almanya’daki Türklerin 70 bine yakın işletmeye sahip, 35 milyar Euro civarında iş hacmine sahip ve 350 bin kişiye istihdam sağlıyorlar. Almanya’nın ülkemizdeki yatırımları toplam 5.2 milyar dolar. Türk firmalarının Almanya’ya direk doğrudan yatırımları 1.2 milyar dolar. Ülkemizde 5 bin 58 Alman sermayeli firma var. Yabancı firma sayısı açısından Almanya’da Türkiye’de birinci. Almanya, ülkemizde en fazla doğrudan yabancı yatırım olarak gelen Hollanda ve ABD şirketlerinin önünde. Almanya bizim birinci ihracat pazarımız, ikinci ithalat yaptığımız ülke. 2012 yılında Almanya’ya 13.1 milyar dolar ihracat yaptık, Almanya’dan 21.4 milyar dolar ithalatımız gerçekleşti ve geçen sene 34.5 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip olduk” diye konuştu.

BAVYERA EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Bavyera eyaletinin Alman ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, “Eyaletinizin 2011 yılında ülkemize yaptığı ihracat yaklaşık 4 milyar dolar. Almanya’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatın yüzde 14’ünü oluşturuyor. 2011 yılında ülkemizden 2.1 milyar ithalat yaparak Almanya’nın ülkemizden ihracatının yüzde 18’ini gerçekleştirmiş durumda. Bavyera eyaleti ekonomik ilişkilerimiz açısından son derece önemli” şeklinde konuştu.

2013 yılında yapılacak etkinlikler nedeniyle Türkiye-Almanya yılı denilebileceğini söyleyen Bakan Çağlayan, “Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda yapacağımız yaklaşık 130 milyar dolar enerji, 110 milyar dolarlı ulaştırma alanındaki yapılacak yatırımlardan Alman firmalarının azami ölçüde faydalanmasına bu toplantının vesile olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

AB TÜRKİYE İLE OLMAK İSTİYORSA KENDİLERİNİN BİLECEĞİ İŞTİR

Almanya ve Fransa Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda daha fazla destek olması gerektiğini ve iş adamlarına uygulanan ve ticari engel oluşturan vize konusundaki uygulamaların değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, “Türkiye artık eski Türkiye değil. AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var. Biz Alman dostlarımızın, AB üyesi dostlarımızın bizim ülkemize koşarak gelmelerini bekliyoruz, biz de koşmaya hazırız. Biz AB’nin tam üyesi olmak noktasında önemli hedefleri olan bir ülkeyiz. Ama AB bu konuşla ilgili Türkiye ile olmak istemiyorsa kendilerinin bileceği iştir. Bu konuda son derece kararlıyız. Geçen 2 yıl önce AB ekonomisi yüzde 1.5 büyüdü, Türkiye ekonomisi yüzde 8.5 büyüdü. Türkiye AB üyesi bir ülke olsaydı AB 2011 yılında yüzde 1.5 değil, yüzde 1.8 büyüyecekti. Son 4 yılda Avrupa’daki krizin ortaya çıkarttığı sonuçta 4 milyon kişi işini kaybetti. Bu neredeyse İrlanda’nın nüfusuna eşit bir rakamdır. Aynı dönemde, küresel krizin yaşandığı dönemde, ihracatının yarısını Avrupa’ya yapan Türkiye’de ise aynı dönem içinde 5 milyon insan yeni iş sahibi olmuştur. Buda Türkiye AB arasındaki ekonomik mesafeyi en iyi anlatan rakamlardır” dedi.

ALMAN MAKAMLARININ HER ŞEYİ YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Bavyera Eyalet Meclisi’nden 2 parlamenter ve Bavyera’nın özel sektöründen temsilcilerin bulunduğunu ifade eden Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Altyapı, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Martin Zeil, Zafer Çağlayan’ın konuşmasında değindiği Almanya’da yaşanan yangında hayatını kaybeden Türk vatandaşları ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Alman makamlarının çok yakın bir işbirliği ve şeffaflık içinde Türk tarafı ile çalışarak bütün açıklanması gereken veya üzerinde durması gereken bu dram ile ilgili açıklığa kavuşturulması ile ilgili her şeyi yapacaklarını düşünüyorum. Türk hükümeti de burada bütün Alman makamlarının her yaptıklarını ifade ettiler.

HAVACILIK VE UZAY SANAYİSİNDE ÇOK ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ ALANLARI OLUŞTURULABİLİR

Türkiye ile havacılık ve uzay sanayisinde işbirliği yapmak istediklerini söyleyen Zeil, “Ekonomik olarak işbirliğine baktığımız zaman bir ilerleme var. Türkiye’yi kutlamak istiyorum, konjonktürel olarak dünya ekonomisinde lokomotif bir ülke. Bavyera olarak baktığımızda biz daha mütevazi olarak bu masanın etrafında oturuyoruz. Çok mükemmel bir şekilde gelişme görülüyor, çok önemli bir potansiyelin olduğunu görüyoruz. Bu görüşmede enerji teknolojilerinden tutun da, alt yapıdan havacılık ve uzay çalışmaları ile sanayi olmak üzere Türkiye’nin ileri teknoloji ülkesi olarak kendini gösterdiğini görüyoruz. Hem havacılık sanayinde hem de uzay sanayinde olmak üzere çok önemli bir işbirliği alanı oluşturulabilir, mesleki eğitim alanında çalışmalar genişletilebilir. Vize konusundaki aşamaların ileri bir aşamaya gelmesini bizde istiyoruz. AB nezdinde bunların sağlanması gerekiyor. Bizler birlikte bu konuda ilerleme kaydetmemiz gerekiyor ve ön koşullarını sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.